Възстановяване на изтрити файлове


1 мнение в тази тема

Публикувано (Редактирано)

Понякога разни неща се изтриват по погрешка. Например, бях снимал няколко видеоклипа със смартфона (Самсунг ), един от които беше много ценен. При изтриването на ненужните, без да видя, съм изтрил и ценния. Потърсих в мрежата програми за възстановяване на изтрити файлове (в случая видео) и от всички най-ми хареса "Recuva". Инсталирах си я и опитах да възстановя въпросното видео. Оказа се, че програмата не вижда телефона, включен в USB на компютъра. Наложи се да извадя СД картата и чрез четец на карти да я включа в USB. Тогава всичко тръгна, програмата намери всичките изтрити файлове, показа ми кои са повредени( нещо друго се е записало вече върху тях) и кои може да се възстановят напълно.Много приятна програма, със широк спектър на приложение. Между другото, опитах преди това и с други подобни програми , но все неуспешно свързване с телефона. Предлагаха ми се правене на разни настройки в телефона, които не присъстват в менютата му.

 Поради известен интерес, ще направя по-подробно описание на работата по възстановяване на изтрити файлове с програма "Recuva" . Важно условие за успешна акция е да се направи веднага след изтриването, за да се избегне запис на нещо друго на същите клъстери-това би било голяма пречка за пълно възстановяване. При изтриване на файл компютърът ( смартфонът) не изтрива всичко, а само името на файла във файловия списък. Това дава възможност за възстановяване. И така, първо написваме на Гугъл "Recuva", от разните предложения си избираме едно(напр.3)и го сваляме. Инсталационният файл изглежда така (1) Инсталираме си я , като махаме чекове за разни странични добавки( да се направи Гугъл хром начална страница и тем подобни). Инсталацията е проста и бърза. За да демонстрирам как работи, свалям СД картата от телефона и с четец на карти(0) я пъхам в USB на компютъра. Тя вече представлява негова папка и може да се манипулира.На нея съм записал снимка 2 и след това съм я изтрил.Зареждам програмата и избирам какъв тип файл ще възстановявам ( напр. документи, видео или снимки). В случая, понеже става дума за снимка (JPG), избирам Pictures.( 5). След това се отваря прозорец, в който трябва да въведем директорията на търсения файл-това би съкратило времето на търсене. Ако не го знаем, има бутон "Не знам". Програмата пита какво да е сканирането-слагаме чек в квадратчето "Разреши дълбоко сканиране" (Enable Deep Scan) (6). Тя почва работа и показва какво е намерила. Със зелено са означени неповредени файлове, напълно възстановими, с оранжево- с повреди. Слагаме чек срещу нашия файл (7) и натискаме бутона долу "Recovery" (8).Отваря се прозорец, където трябва да изберем къде в компютъра да се запише възстановения файл.(9). С това работата е завършена.

 Разбира се, намират се и други програми с подобно действие, но тази е простичка и лесна за обслужване, пък и за елементарни нужди е добра, а е и безплатна.

 

                                                                                                                                                                   0

 

0.jpg

1.JPG

2.jpg

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

Редактирано от B3M2W0
3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване