Как аз поддържам моите Уиндоус 10 читави

5 мнения в тази тема

Публикувано (Редактирано)

У дома , на три различни компютъра имам инсталиран Уиндоус 10. И понеже съм се занимавал с Уиндоус 10 по време на цялото му създаване, минавайки през всичките версии на Technikal Preview, познавам характера му и си позволявам да споделя какво правя аз, та всичките ми десятки работят безотказно.

 Всичко, разбира се , започва с свалянето на инсталатора във формат  .ISO. Това може да стане най-лесно чрез инструмента на Майкрософт (1). Избирам не да се прави директна инсталация , а за друг компютър. Следва запис на нещо ( ДВД или флашка-аз съм използвал винаги ДВД). Записът се прави с помощта на програма, имаща опция за запис на дисков образ (2).  След записването на дисковия образ на ДВД , програмата дава възможност за проверка на записа за грешки. Това го препоръчвам горещо. Следва инсталация, като е добре да се направи дял С: 40-50ГБ , а всичката персонална информация и приложен софтуер -в друг дял.

 И така, приемаме ,че имаме инсталиран Уиндоус 10 Хоум. За активацията няма да пиша, тя е друга тема. След нея трябва да направим актуализация до най-новата версия (3)..(4). Следва персонализиране на всички инструменти . Много важно е да се направи защитата на системата активна за дял С:.Това става от Контрол панел-Система-Защита на системата. Трябва винаги да имаме поне една точка за възстановяване, това спестява главоболия в бъдеще.

 Когато започне регулярно използване на Уиндоуса, правя така. Всеки ден, след зареждането на ОС, проверявам за актуализации. Обикновено има дефиниция на антивирусната програма, а един път в месеца -кумулативна. Първото трае една минута и не е проблем. При кумулативните актуализации обаче, които са с обем 3-4 ГБ, работата е по-сложна. Като отворим сутрин Уиндоус ъпдейт и видим, че има такава, най-добре е да оставим компютъра да я направи, без да прави нищо друго в същото време. В противен случай съм сигурен, че възникват грешки, които после водят до бъгове и дефекти в ОС. След завършване на актуализирането и рестартирането, трябва да се направи почистване на диска. Това става с вградената програмка "Почистване на диск", в която задействаме и бутона за системни файлове. Това ще премахне 3.4 ГБ ненужни файлове. След това проверяваме дали има точка на възстановяване, че тя понякога изчезва при почистването, трябва винаги да има.

 И на края, ако всичко е наред, искам да дам една команда за поправка на ОС. Тя ще потрябва, защото всичко може да се случи по време на работа. Тази команда се въвежда в командния ред, отворен като администратор. Тя започва детайлна проверка на всички системни файлове и поправя каквото не е в ред.Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth. Трябва да се изпише точно така! Успех!

1.JPG

21.JPG

32.JPG

33.JPG

Редактирано от B3M2W0
6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Първо - командата Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth не поправя windows файловете. Това го прави sfc /scannow
Второ - какакво правим, когато Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth върне грешка, поради някакви проблеми?

Редактирано от ExaFlop
2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

За Актуализиране на Win Defender - създава се нова задача в разписанията, която се стартира при вписване(логване) със следната команда
"C:\Program Files\Windows Defender\MpCmdRun.exe" -SignatureUpdate

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Забелязал съм, че Defender-а се актуализира автоматично при зареждане на Windows-а, защо да създавам нова задача, която върши същото?

Редактирано от Мартин
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

За съжаление Defender-а се актуализира по 4-5 пъти на ден но ръчно ! Пробваш през 2 часа и ще се убедиш,че има нови дефиниции

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване