Инсталация на Win7 SSD при HDD Win10 възможно ли е?


17 мнения в тази тема

Публикувано (Редактирано)

Здравейте!

Имам един десктоп който работи с HDD с инсталиран Win10. Не съм доволен от ОС, защото не мога да премахна 100% HDD usage, а и ми е бавен затова купих едно SSD като идеята ми е да инсталирам на него Win7, а да използвам HDD като допълнителен диск, където да съхранявам големите 4К видеофайлове. Възможно ли е да инсталирам при това положение Win7 или няма да ми позволи. Идеята ми е по подразбиране да се стартира Win7, но ако мога да оставя възможността да избирам коя ОС да се зарежда ще бъде добре. Искам да кажа, че не съм много на ясно с материята и ако може по-простички съвети? Ако е възможно да ме посъветвате какъв ереда за инсталацията? Съжалявам, ако някъде е разискван казуса, но не успях да го открия!
И по-конкретно, ако изключа HDD с Win10 вероятно ще мога да инсталирам Win7 на SSD-то, но после когато отново включа HDD-то дали ще мога да избирам при зареждане на ОС да избирам коя да се зареди? Преди инсталацията ще трябва ли да правя 
create partition primary align=1024
format quick fs=ntfs
active
за да съм сигурен, че размера на клъстерите ще бъде 1024? Какво ще ме посъветвате да инсталирам Win с GPT или MBR таблици, имали някакво практическо значение за мен при условие че гоня максимална производителност?

Редактирано от Владо Колев
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Забравих да уточня че Win10 на HDD-то е Win7 ъпгрейдвана на Win10 и вероятно нещо се е бъгнала с времето. Така че не е чиста Win10, ако има значение.

Редактирано от Владо Колев
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Разгледай тази тема тук: https://windows7bulgaria.com/topic/5829-няколко-ос-на-един-хард-диск/

А, защо не си сложиш една операционна система ? Според мен е малко безсмислен този метод - само си пълниш хардовете :) 

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Можеш. Като свържеш новия ССД с дъното, трябва да го кръстиш, за да се вижда от експлоръра. Пъхаш инсталатора (двд или флашка с Уиндоус 7.ISO, рестартираш и в биоса правиш първо зареждане от двд или юсб. Като тръгне инсталатора, избираш мястото за инсталиране, като му посочваш новия ССД диск. Изпълняваш инсталацията . Ще имаш два отделни уиндоуси на различни дискове. Изборът кой да зареди става при отваряне на биоса в секцията Боот-там ще са двата диска, само трябва да посочиш кой да е. Нещо важно-ако дъното ти поддържа Uefi Boot, ти препоръчвам инсталационния носител да го преработиш с програма "Руфус" за инсталиране в Uefi Boot, запишеш на флашка, и да инсталираш от нея. В този случай новият ти диск ще стане във формат GPT, ще се зарежда през Uefi и ще имаш всички предимства на това. При това положение, изборът на ОС през биоса ще става между името на стария ти диск с Уиндоус 10 и опцията Windows Boot Manager за  Uefi Boot. Успех!

Забравих да уточня че Win10 на HDD-то е Win7 ъпгрейдвана на Win10 и вероятно нещо се е бъгнала с времето. Така че не е чиста Win10, ако има значение.

Такива "нечисти" Уиндоус-и няма, ако има проблеми, има много начини за поправка и горещо ти препоръчвам това, както и пълната му актуализация. Десятката е на светлинни години пред седмицата, ако си я оправиш както трябва, няма да помислиш за друго. Ако имаш интерес, пиши, като дадеш малко подробности за хардуера и какво не работи на 10, ще ти напиша какво да правиш, като не забравиш да кажеш как е лицензирана седмицата, на която е надграден 10.

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Принципно това, което искаш може да стане. Инсталират се 2 ОС на 2-та диска и от биоса се задава, кой от 2-та да е с приоритет и биоса да буутва от него. Това с настройката на клъстърите да са по 1024 не е задължително (аз лично при мен го правя като преинсталирам).

Бих те посъветвал да сложиш ОС (в твоя случай искаш Win7) на SSD-то и да използваш HDD-то просто като памет (storage). За тази цел обаче, ти трябва външен хард (или флашка с достатъчно памет), за да прехвърлиш, всичко от харда на външния хард (или фкашка) (хубаво е да прехвърлиш, всичко което искаш, защото ако омажеш нещо ще знаеш, че го пазиш на сигурно място). Закачаш SSD-то, за да си сигурен, че работи. Инсталираш на него Win7 (използвай форумния Win7, който е много добър и много хора от форума го използваме; ако искаш настрой клъстърите да са по 1024), настройваш биоса да буутва от ССД-то и чак тогава форматираш харда, за да го използваш просто като памет (storage). Връщаш си нещата от външния хард (или флашка) и нямаш грижи за други неща. Така ще имаш сравнително бърз компютър, защото ССД-то определено ще ускори работата на ОС, а харда ще ти е идеален да съхранява нещата, които искаш.
Ако решиш да направиш, всичко това и да сложиш форумния Win7 ще ти покажа темата @Иванов, за да можеш да го ъпдейтнеш и мисля, че ще останеш доволен.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

....Изборът кой да зареди става при отваряне на биоса в секцията Боот-там ще са двата диска, само трябва да посочиш кой да е. Нещо важно-ако дъното ти поддържа Uefi Boot, ти препоръчвам инсталационния носител да го преработиш с програма "Руфус" за инсталиране в Uefi Boot, запишеш на флашка, и да инсталираш от нея. В този случай новият ти диск ще стане във формат GPT, ще се зарежда през Uefi и ще имаш всички предимства на това. При това положение, изборът на ОС през биоса ще става между името на стария ти диск с Уиндоус 10 и опцията Windows Boot Manager за  Uefi Boot. Успех!

...Такива "нечисти" Уиндоус-и няма, ако има проблеми, има много начини за поправка и горещо ти препоръчвам това, както и пълната му актуализация. Десятката е на светлинни години пред седмицата, ако си я оправиш както трябва, няма да помислиш за друго. Ако имаш интерес, пиши, като дадеш малко подробности за хардуера и какво не работи на 10, ще ти напиша какво да правиш, като не забравиш да кажеш как е лицензирана седмицата, на която е надграден 10.

Започвам с въпросите по ред. 
1. Дъното най-вероятно поддържа UEFI Boot и нямам претенции толкова с коя ОС ще съм, но ми трябва подробна информация как точно се прави в Руфус. Защото по спомени веднъж се опитах да работя с нея, но нещо не успях да се справя. Иначе съм привърженик на GPT инсталация, въпреки проблемното лицензиране на ОС. Мисля че имах проблем с един Win7 с GPT инсталиран на SSD, който не ставаше с обичайните методи за лицензиране. Не зная ако сложа Win10 GPT с коя програма после да оправя проблема? Ще съм благодарен към читави линкове от къде да се снабдя с читаво копие Win10 64 bit GPT и как да направя бутващо USB? Да уточня машината няма DVD.
2. В биоса дали ще мога да подредя реда за бутване между двата диска, в смисъл дали ще се виждат като HDD и SSD или ще са в един ред?
3. Относно Win10 на HDD-то ще съм доволен, ако мога да я поправя и заработи читаво, защото там съм си подредил добре нужните неща и ми е удобно. Относно хардуера е Dell OptiPlex 790-K1, нещо като това 
https://www.cnet.com/products/dell-optiplex-790-mt-core-i7-2600-3-4-ghz-4-gb-1-tb/ но с 8 GB RAM и външна видео карта GeForce GTX-950. Проблема е, че Win10 е надграждана от лицензирана Win7, но предишния собственик след като му премахнах акаунта от машината изгубих лиценза и се наложи ... Мисля, че се оправих с лиценза с обичайните методи. И сега след старт на ОС обикновено 10 минути цикли на 100% Hard usage и дразни. А понякога пак влиза в този режим след като работя с продуктите за видео обработка на Adobe. Не успях да се справя с този проблем четейки по чуждите форуми, а и не съм навътре в материята. 

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Няма "най-вероятно"-още след стартиране на компа, като излезе менюто на биоса, пише (напр) -Press F2 to UEFI Setup или нещо подобно, от което ще видиш веднага дъното на какво е способно- Или , като отвориш неговите настройки, там имаш в секцията ВООТ написано всичко-просто го разгледай. А "обичайните методи" като разни фалшификати от рода на Daz и маз не работят на UEFI. За това отваряш папка "Компютър"-Свойства на системата-Информация за системата-там се вижда-активирана ли е или не. Ако е, продължаваме. Сваляш си копие от същия вид като твоето във формат ISO и го записваш някъде на харддиска. https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=56485   Намираш си от мрежата програма RUFUS : http://rufusdownload.com/ , тя няма нужда да се инсталира, направо се стартира от сваления файл, попълваш полетата й ,като посочваш сваления и записан Уиндоус .ISO, пъхаш една флашка над 8ГБ и я стартираш. Тя за около пет минути ще ти приготви на флашката инсталатор за GPT ( ако дъното го поддържа). В мрежата пише много как се работи с тази програмка-няма да влизам в подробности. С това приготвянето на инсталатор е готово. Това за У7. С нейна помощ новият диск ССД ще стане във формат GPT ( не Уиндоуса-а диска)

Като свалиш Уиндоус 10 .ISO, можеш да го използваш направо за поправка на твоя. Стартираш го , като кликнеш на него и като тръгне инсталатора, избираш опцията "Поправка"-и действаш по програмата. Това ще запази твоите файлове , дано да са на друг дял от харддиска. Ако поправката не даде резултат, препоръчвам ти преинсталация- ако съществуващия Уиндоус 10 е активиран, при преинсталацията няма да въвеждаш никакъв продуктов ключ, тя ще се активира на края автоматично-трябва интернет и акаунт, свързан с досегашната активация. А голямото натоварване на харда в началото е признак за актуализации, там имаш явен дефицит, трябва да си разгледаш версията, отвори си Уиндоус ъпдейт и виж хронологията, дали не е пълно с несполучливи актуализации, а с десен бутон на старт бутона долу в ляво- изпълнение (Run), пишеш  winver-отваря се прозорец, от който можеш да видиш коя е твоята версия и на чие име е лицензирана. Всички неща, които трябва да направиш, са описани в мрежата в много сайтове , прояви повече активност и ще намериш информация за всички, не е редно аз да ти я търся . Никой не се е родил "вътре в материята"... Препоръчвам ти също да си свалиш и инсталираш програма AOMEI за работа с дискове, има безплатна версия , с нея ще правиш много неща, като първото е да видиш харддиска ти в какъв формат е- MBR или GPT.

 Двата диска ще се виждат с имената на производителя си- напр.Тошиба ала бала и WD ала бала-от там ще избираш. Ако си инсталирал през GPT, избираш не диска а Windows Boot Manager-това ще стартира тази инсталация.

Редактирано от B3M2W0
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Имам един въпрос, понеже не мога да работя с команди за да форматирам SSD-то, мога ли вместо преди инсталацията да правя
create partition primary align=1024
format quick fs=ntfs
active
през Windows10 >Управление на компютъра>Управление на дисковете> чрез Съветника за нов обикновен том да форматирам SSD-то предварително? Виждам че имам такава опция и мога да задам нов том за цялото SSD и да го форматирам с NTFS, да му задам нова буква и да му задам размер на единица за заделяне 1024? Това не замества ли сложните за мен команди през инсталатора или е нещо различно? 

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

... А "обичайните методи" като разни фалшификати от рода на Daz и маз не работят на UEFI. За това отваряш папка "Компютър"-Свойства на системата-Информация за системата-там се вижда-активирана ли е или не. Ако е, продължаваме. ..

...Ако си инсталирал през GPT, избираш не диска а Windows Boot Manager-това ще стартира тази инсталация...

Win10 в момента ми е активирана и е версия 1809. AOMEI показва системния дял като MBR, предполагам такава версия на Win10 x64 е използвана. Но ако repeir-на вероятно ще трябва пак да се активира. 

Това за repeir ще го пробвам друг път, сега нямам време да се занимават с този проблем. Сега искам да подкарам Win10 на SSD-то. RUFUS-а сега ми прави бутващо USB, с едно iso Win10 v.1511, което имах и го пуснах уж на GPT, но видях в началото на процеса, че нещо тръгна да прави MBR, не разбрах какво точно стана. Как да разбера какво съм направил GPT или MBR? Ще видим при инсталацията. Това последното Windows Boot Manager не го разбрах?

Опа, обърках я! Помагайте! Изглежда като съм пуснал формат на SSD-то през Win10 Windows10 >Управление на компютъра>Управление на дисковете съм създал MBR таблица на SSD-то и сега не мога да инсталирам Win10 на него. Изписва ми че Windows не може да се инсталира на този диск. Избрания диск съдържа MBR таблица. На дялове с EFI система Windows може да се инсталира само с GPT таблица. В биоса настройката досега беше на legacy. Когато превключих в UEFI спря да вижда HDD-то. Аз превключих в UEFI, дадох му да бутва от USB-то, тръгна инсталацията, опитах с comand prompt да изпълня предварителното форматиране на SSD, но се оплетох в тези команди, защото не знаех номера на SSD и се отказах. Опитах чиста инсталация и когато посочих за място на инсталацията SSD ми отказа да се инсталира на този дял. Причините са тези че се изисквал  GPT. Опитах с формат, но същото. После пак опитах с comand prompt и уж успях да се справя с командите, но когато опитах пак да инсталирам се случи отново същото. Явно и след формата не му допада нещо SSD-то. Как да създам нужното?

Редактирано от Владо Колев
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Опитах чиста инсталация и когато посочих за място на инсталацията SSD ми отказа да се инсталира на този дял. Причините са тези че се изисквал  GPT. Опитах с формат, но същото. Как да създам нужното?

За конвертиране в GPT  задаваш тези команди като администратор

 

diskpart

list disk (тук ще видиш под кой номер се вижда SSD-то, примерно 0) 

select disk 0 (цифрата е номера на SSD с която се вижда в предходната команда)
clean
create partition primary align=1024
format quick fs=ntfs
active
След тези команди следва конвертиране в GPT

diskpart
list disk
select disk 0
detail disk 
select volume 0
delete volume
convert gpt

Сега ще ти изпише,че е успешно конвертиран в GPT
 exit
 exit

Може вече да инсталираш 10-ката.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Опитах чиста инсталация и когато посочих за място на инсталацията SSD ми отказа да се инсталира на този дял. Причините са тези че се изисквал  GPT. Опитах с формат, но същото. Как да създам нужното?

За конвертиране в GPT  задаваш тези команди като администратор

 

diskpart

list disk (тук ще видиш под кой номер се вижда SSD-то, примерно 0) 

select disk 0 (цифрата е номера на SSD с която се вижда в предходната команда)
clean
create partition primary align=1024
format quick fs=ntfs
active
След тези команди следва конвертиране в GPT

diskpart
list disk
select disk 0
detail disk 
select volume 0
delete volume
convert gpt

Сега ще ти изпише,че е успешно конвертиран в GPT
 exit
 exit

Може вече да инсталираш 10-ката.

 

За конвертиране в GPT  задаваш тези команди като администратор

diskpart

list disk (тук ще видиш под кой номер се вижда SSD-то, примерно 0) 

select disk 0 (цифрата е номера на SSD с която се вижда в предходната команда)
clean
create partition primary align=1024
format quick fs=ntfs
active
След тези команди следва конвертиране в GPT

diskpart
list disk
select disk 0
detail disk 
select volume 0
delete volume
convert gpt

Сега ще ти изпише,че е успешно конвертиран в GPT
 exit
 exit

Може вече да инсталираш 10-ката.

Да, така изписани командите вече изглеждат надеждни, защото досега се мъчих с едни с които трябваше да налучквам правилните команди. Аз изпълних първата част успешно, сега ще пробвам и втората част за създаването на GPT. Мисля че при това положение първата част става излишна, направо пристъпвам към втората? Аз използвам  comand prompt в инсталационната програма, нали това не е грешно? Предполагам там не се нуждая от администраторски права? Поздрави, отивам да пробвам пак!

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря на tyutyunchev! Вече имам чисто нов Win10Pro х64 GPT на SSD! Когато инсталирах ОС ми излезе следното предупреждение: дяловете на са в препоръчания ред! Искате ли да продължите въпреки това? Какво означава това? Сега SSD ми стана С:\ и имам един дял System Reserved (който не знам от къде се взе) и E:\ и F:\ от HDD. Сега при стартиране се стартира директно, няма индикации за две ОС на машината, да ми предлага избор коя да се стартира. Виждам другите дялове на HDD-то. Има ли начин за избор между двете ОС или щом е активирана опцията UEFI няма да са активни MBR дистрибуциите? За да вляза в Win10 на HDD ще трябва ли да променям опциите в биоса от UEFI на Legacy за да вижда ОС на HDD? Има ли някаква последователност в стъпките за инсталиране оттук нататък? Засега имам гол Win, ще ми трябват всички необходими ъпдейти за една перфектно работеща ОС, офис и програми за видео обработка. Win10 има ли някакви препоръки за добра работа с него, трябва ли да се забранят например автоматичните ъпдейти, има ли списък с непрепоръчителните актуализации за да се избегне излишното натоварване от следящите нашите действия програми?

Редактирано от Владо Колев
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ти май не четеш какво ти е написано. Две ОС на два диска се сменят само през биоса. Тази на ХДД се стартира с правене на фирмения знак на диска да е на лърво място, другата, на ССДто, се стартира като избереш написаното в боот менюто "Уиндоус боот манажер", а не името на ССД диска( напр. Тошиба ала бала). И тези гимнастики с команди можеше да ги избегнеш, като изтриеш новия диск-с инсталатора-да стане незаделено пространство, с което щяха да изчезнат и стартиращата таблица и всичко, което от бързане си набутал вътре, Уиндоуса щеше да се инсталира веднага, като тогава можеше да направиш всичко по диска. При празен и нов диск става много лесно. Стартира се Про версията като пресно инсталирана. При GPT се появяват няколко таблици до дял С:, това е нормално. Сега имаш две важни задачи-преди всичко активацията, независимо как, после актуализация до като ти напише ,че е актуален.Чак тогава можеш да инсталираш приложен софтуер. За ССД то уиндоуса е програмиран да работи с него, само хибернацията се изключва с команда в командния ред с администраторски права :  powercfg/hibernate off   . Всеки десетина дни ще отваряш вградената програма "Дефрагментиране и оптимизиране" и ще задействаш на С: "оптимизиране"-да изчисти остатъците от изтрити файлове. Нищо друго по ССД няма да правиш. И не бързай да се занимаваш с глупости от рода на следене и тем подобни-никой не се интересува от теб, автоматично се пращат примери , за усъвършенстване на самия Уиндоус и за нови вируси. Апро по, да си активираш дефендера, той ще ти е напълно достатъчен като антивирусен софтуер. Подреди си старт менюто, махни от него излишното и си закачи необходимото( като календар, и каквото ще използваш често). Като попривършиш, можеш да си направиш точка за възстановяване, като преди това трябва да разрешиш това за дял С: ( Компютър-свойства на системата- информация за системата -защита на системата-там ще видиш как се прави)-много ти препоръчвам да имаш поне една точка, това понякога спасява положението.

Редактирано от B3M2W0
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

В днешно време има всякакви програми като EASEUS Partition Master  за форматиране на дялове и смяна на MBR, GPT, дрън дрън таблици за ако има и 2 минути.... ;) 

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Активиран е вече, сега остава само да открия как да задействам актуализациите, че нещо още не мога да се ориентирам в тези настройки. Ще пробвам после от биоса да се върна в предината ОС за да си свърша няколко спешни неща. Имам да се справя с няколко жълти чуденки в девайс мениджъра, ще потърся в сайта на производителя повече инфо за това. Създадох една точка за възстановяване снощи за всеки случай, ако имам напредък днес ще създам още една за всеки случай и после ще започна да кича софтуер след като съм доволен от ОС като цяло. Благодаря за съветите, много ми помагате!

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Всичко е точно, активирано, актуализирано и работи сравнително добре. За около 35 sec. стартира ОС натоварена със софтуер. Само малко е тегаво, ако поискам да се върна в предишната версия на ОС, че става през рестарт и F12,  а биоса е на F2. Някой имали  опит с SSD Teclast като марка? Сега има промоция на 360GB на 76 лв. Какви настройки трябва да направя на Win10 за да съхраня максимално живота на SSD-тo? 

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Никакви настройки не са необходими, Windows 10 засича, че дискът е SSD и сам се настройва за оптимална работа с него.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване