Сблъсък За или против социалните мрежи


43 мнения в тази тема

Отговорено

Мрежите за споделяне несъмнено засилват влиянието на обикновените потребители върху общественото мнение и политиката – нещо, което не му предоставя и най-масовите електронни медии. В резултат ние се чувстваме много по-малко като пасивни минувачи и много повече като участници, които имат право на глас в събитията в нашия свят.

Има една малка група “традиционалисти”, които роптаят срещу виртуалните социални мрежи. Потънали в носталгия към традиционното те наблягат на факта, че новият вид контакти не са достатъчно “истински”. Това, което изглежда по-логично, предвид необратимостта на процесите в съвременния динамичен свят, е да се замислим как да се възползваме максимално от ползите, които можем да извлечем от всеки тип комуникация.

Направило ми е впечатление, че хората, които най-пламенно се оплакват от Фейбук, са си редовни потребители. За всеки случай това е явление - най-малкото, защото създателя му е най-младия милиардер.

Но понеже фейсбук олицетворява всички социални мрежи, потребителите му не спират да се увеличават. Както е тръгнало ще се превърне в символ на Интернет изобщо. А, който не е съгласен, ще бъде някаква странна птица, която не приема реалността... Де да знам.

Дали предимствата на социалните мрежи превъзхождат недостатъците или не ще оставя на всеки да прецени сам, но едно е сигурно, те толкова са навлезли в нашият личен живот и бизнес, че вече не можем без тях дори и да искаме.

Относно форумите и социалните мрежи не виждам прилика.

Каква е разликата, всъщност? На пръв поглед и двете места те свързват с едни и същи хора. Разликата е в това, че читателите на форума няма да разберат къде си се напил и припаднал в четвъртък вечер, ако не им кажеш, докато в „социалната” мрежа твои „приятели” със сигурност ще качат богат снимков материал от „събитието” и ще сложат етикет с името ти върху всеки кадър, да се знае…

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Колкото повече форми на непряка комуникация се изобретяват и навлизат в живота ни, толкова повече хората стават по-изолирани, себични и с все по-големи дефицити в междуличностната комуникация и съпреживяването с други хора. Донякъде губим и възможността си да вземаме бързи и навременни решения, базирани на личен опит, да анализираме ситуацията, да поемаме отговрност, без да се посъветваме или координираме с поне още 20 души, които са по-объркани в живота си от нас, но пък могат убедително да ви преразкажат опита на хора, които "следват", като го представят за свой личен.

Разбира се, печелим от факта, че повечето хора живеем в "глобалното село" почти деноношно заедно. Виртуалният ексхибиционизъм е толкова популярен напоследък, че недай си боже сме изживяли нещо реално и не го постнем като "прани гащи" на стената си, то все едно не се е състояло. Затова и всеки ден виждам как израстват децата на приятелите ми, които немогат да пишат, но за сметка на това чатят, като световни шампиони. Свидетел съм ежедневно на битовизми, които се представят като уникални събития в живота на отделният индивид, на препращане на клипове, снимки и други материали, които не са насочени към мен на база съдържание, а на база рейтинг. Друг един феномен е, че познавам отделни индивиди само виртуално, тоест не като реални личности, а като юзъри, тяхната личност за мен се състои от един аватар и щрихи от характера им. Но това е "удобно", понеже, ако не ни харесват, или не сме съгласни с мнението им просто мога да ги банна, нещо подобно на това което стори преди 2 седмици BMW3 series. Доколко обаче, това ни поведение помага, на нас самите за шлифоването на характера, поведението и социалнта ни адаптация е повече от спорно.

Реален пример:

Опитйте да организирате среща с приятели, да речем на някое общоприето място за такива цели: ще ви се наложи да пратите поне 20 е-майла, 15 смс, да проведете няколко десетки телефонни разговора, да влезете в наколко чат-сесии и социални мрежи, за да установите накрая, че никой не е в състояние да направи малък компромис със себе си, за да се напиете, като в доброто старо време, когато беше нужно просто да се разберете, че в петък в 21:00, ще се чакате на Попа. Който дошъл, дошъл, който немогъл, негова работа.

Не смятам, че социалните мрежи са зло, смятам обаче, че все повече заместват реалният живот. Не ми се е налагало да се напия с приятели през Skype, но съм убеден, че с тези темпове на "развитие", след няколко години ще сме свидетели и на подобен род феномени- "Видеоконферентно поркане". Мился, че ползите от социалните мрежи са видими за всеки, но за отрицателните ефекти, за тах все по-малко хора си дават сметка и ги задгърбват с лека ръка, за сметка на комфорта, който ни осигуряват Facebook, Skype,Twitter & co.

Ааа, и да не забравя - Флеш-моб не се организира, Флеш-моба се самоорганизира.

5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз съм против социалните мрежи.Според мен, тия т.н. мрежи са асоциални и създават в някои случаи патологична зависимост. Това е някъкъв вид опиат за младите, а и не само за тях, които вместо да осъществяват традиционните контакти създават паралелен свят, в който реалността се размива и се загубва в тази мъглявина, наречена „социална“ мрежа.

Това с времето ще създаде и такива личности, който пренебрегвайки традиционните ценности на всяка нация ще се превърнат във виртуални същества, стъписани от възможността за непосредствен контакт и умения свързани с оцеляването в реалния свят. Бай Танас беше писал по-горе за „Видеоконферентно поркане“, а аз бих добавил и „ Виртуален секс“. Нищо не може да замени едно истинско цвете, нежни думи, прегръдка и приятелски съвет.

Не искам да бъда краен в разсъжденията си и смятам, че ползването им с определена цел, като част от дейност свързана с Интернет е нормална практика, а също и начин да убиеш скуката понякога.

5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Има една малка група “традиционалисти”, които роптаят срещу виртуалните социални мрежи....да се замислим как да се възползваме максимално от ползите, които можем да извлечем от всеки тип комуникация.

Чак пък да роптаем не бих казал... Просто не всеки вижда ползата от сурат тефтера и подобните мрежи... То и реална полза няма- какво да му мисля как да се възползвам... Иначе казано- против съм...

Я да видим защо не ми харесват и нямам сурат тефтер...

Щял съм да поддържам връзка с всеки, независимо къде е по света... Е добре, ама тоя телефон в джоба за к'во ми е- само да ми тежи и да го зареждам ли ?

Щял съм лесно да споделям нещо си... А що трябва да го споделям с всички, що всеки трябва да знае кой филм съм гледал или кой концерт съм посетил ?

Щял съм и бързо да научавам новините около приятелите ми... Е то хубаво, ама дали ми пука кой кога се е напил, с кого си е легнал и в коя дискотека е бил ? Важните неща ги научавам за нула време и без социални мрежи- тоя телефон не е за украса както казах...

Щял съм да окажа влияние върху общественото мнение и политиката... Е как ще стане тоя номер стадо овце от някоя групичка в суратя да повлияе на нещо ? Ако успеят значи обществото са още по-заблудени овце... С писане на стената на някой и призиви скрит зад клавиатурата нищо не се постига...

Простичко казано- изобщо не държа куцо, кьораво и сакато да знае кога какви съм ги вършил, който трябва да знае или е бил с мен, или ще разбере бързо и ще го е яд, че е пропуснал... Връзка с хората надалеч се поддържа лесно- има телефон, скайп, Viber и всякакви други начини за бърза и евтина връзка където и да са по света... Иска се само желание- начините са много...

9

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз съм за социалните мрежи, там свободно можеш да коментираш и да питаш без да се притесняваш, че ще те накажат или баннат, както във форумите!!!

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

И аз съм против социалните мрежи.Още един инструмент за манипулиране на общественото мнение.Другото е казано по-горе.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Мрежите за споделяне несъмнено засилват влиянието на обикновените потребители върху общественото мнение и политиката – нещо, което не му предоставя и най-масовите електронни медии.-Ей това нещо не го разбрах,вярвай ми!Политиката брат въобще,ама абсолютно дори бих казал не и пука за нас.Не си помисляй изобщо,че обикновенните хора имат право на глас!Където и да било!А дали сте се замисляли,колко верни са цифрите за социалните мрежи предоставяни така ''любезно'' от всякакви статистики?!И най-важното защо са такива.Насочване-вероятна сделка и то за МНОГО пари!Да не се лъжем,парите винаги са движели света и ще продължават да го движат за наше съжаление или не!

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Има се предвид, че по новините казват: 3500 души не са съгласни бате Бойко да реже лентички с дясната ръка, според потребителите на сайта трябва да ги къса със зъби".

Ако не са социалните мрежи, няма как от ЩТВ да разберат мнението на хората.

4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Напротив много и пука.. Пример последната показна акцция с/у : Аз няма да гласувам за Бойко Борисов.

Благодарение на тях се организират протестите с/у АКТА.Просто казано в съвременият свят на развиващите се технологий на много хора не им отърва,но няма начин да спрат прогреса ,колкото и да не им харесва.

Защо всяка (независима) медия, в часност водещ на предавне/я има профил в социална мрежа?

Отговор: Први си пиар БЕЗ ПАРИ.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Що се излагате бре...аз ви отворих социала директно в форума!...и вие като по - умни или по - тъпи, решихте да промените заглавието и дори значението на темата и я затворихте защото решихте, че било спам и айй, не ми се пише повече,че ще е "СПАМ"

п.п:ЦъК

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

sando-еми чрез частните мрежи се улавят истинските настроения на хората за да се манипулират по правилно.За прогреса ,колкото и да не ти се иска да го чуеш той идва от военните разработки,всичко за ,което се сещаш дори компактдиска първо е бил разработен от военните,дори ''всемогъщият''интернет е военна разработка.А ако си мислиш ,че ти или аз сме повлияли с нещо за дадено решение на властимащите се заблуждаваш и то жестоко!Лошото е ,че чрез своята същност социалната мрежа стана благодатна почва за всякакви малоумници,примера за оня дето уби кучето!Защото всякакви страхливи и неуравновесени индивиди се чувстват безнаказани зад фасадата и!А и да ти кажа честно идеята не е толкова новаторска или иновативна,колкото Цукърбърг се опитва да я покаже-това си е подобно на лексиконите от училище преди много години ,само че в електронен вариант,просто нищо ново и невиждано!Да не говорим,че аз не виждам на какво полезно и ново би ме научила социалната мрежа!Да не говорим,че самото определение -социална ми звучи по скоро като социопатна.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Краси, вече споменахме, че социалните мрежи са създадени за спам и твоята идея, дори да е била за нещо различно, за миг се превърна в развъдник на безсмислени коментари. Това не пречеше на никого, но в един момент безсмислието се превърна в откровена простотия, която няма място във форум с претенции, като нашия.

Нека оставим простотията да се лее с кафяви реки в социалните мрежи, за това са създадени и много популярни, а тук да се наслаждаваме на тиха класическа музика /леле Галин ще ме убие :)/ и отбрани вина.

Да не говорим,че аз не виждам на какво полезно и ново би ме научила социалната мрежа!Да не говорим,че самото определение -социална ми звучи по скоро като социопатна.

Толкова си прав, че сигурно не можеш да го разбереш в цялата му сила :)

Точно това е хубавото на социалните мрежи, не могат да те научат на нищо, освен кой има запек и кой се е напил снощи, но точно това е ползата, да оставят другите места поосвободени от простотията, след като са излели съдържанието на червата си в някоя социална клоака.

Краси, малко форуми могат да се похвалят с такава "социална" добавка, като статусите.

8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Първо въпреки, че темата на дискусията е под надслов сблъсък нямам за цел да споря с никой ,поради непреднамерено променливото ми мнение към нея,което общо взето опитвам да поддържам субективно ,но и в крак с времето , заради изброените лични характерни причини ,аз като човек на 21 век се стремя да погледна от всяка страна преди да си извадя заключения(нямам за цел да се хваля).Та именно за това изчаках до сега, за моята справка която систематизирах

тъка:

Според мен въпреки различните по видове и брой спекулации и манипулации ,който се упражняват в/ху потребителите и на соц.мрежи (С.М) и форуми (Фр.)в крайна сметка всичко опира до човека и това до колко е податлив на такива,единствено което мисля ,че трябва да спомена е влиянието им към децата и подрастващите поради факта ,че тяхната психика е податлива ,аз лично бях потресен от скорошните новини за самоубийства на руски тинейджъри ,към който основно посочиха факта ,че се събирали да говорят за удоволствието от смъртта ,оставям поуката на ваша страна. И да мина към общата картина както

казахте и вие на социалните мрежи трябва да се гледа , като инструмент за връзка с хората,която би трябвало основно да се осъществява в реалния живот та за това идва реда и на уговорката за такава която може да се развие в С.М и като разговорка, но всичко според мен трябва да бъде умерено в рамките на здравословното ,именно защото личните срещи освен че биват преки водят и до едни полезни неща като разходка на чист въздух или най малкото до вида на по чистата истинската същност на човека ,която често бива замаскирана чрез манипулирани снимки или копирано заучени фрази.

А сега да споделя и за форумите в ,който логиката и смисъла е водещата страна за сметка на тарикатлъка и хора от рода дръж ми шапката и именно за това предложих темата за общуването в нета защото в случая на форума нещата могат да минат към здравословно,както казах по горе към това се стремя а именно в случая помощта е за мозъка поради факта ,че може да се намери разрешение на проблеми който не може да се разискват в пълна сила в реалният живот(като компютърни проблеми) или в нормалното приятелско обкръжение.(като неща за който е не удобно или не възможно да се попита(сподели) поради срам или ниска грамотност от страна на приятелите на човек,който въпреки ,че си избираме не винаги оправдават очакванията ни и тъка се получава възможността и в двата случая (С.М и ФР) за една по широка среда от хора ,и имам и др примери с който не искам да ви отегчавам та за това, това ще всичко (за сега).

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Нормално е една нова и иновативна технология да ни бъде отпусната от военните,но те не са извънземни.Засекретяването на технологий и използването им първо за военни цели за никой не е таина,но това е друга тема.

Вярно е също, че в СМ има малоумници,но къде ги няма.Все пак простотията ходи по хората ,а не в гората.В този ред на мисли има и идиотски клипове във вибокса и ютуб,но ги посещаваме въпросните сайтове.

Съгласен съм с Йордан,че СМ се използва за одушник на болни мозъци и сериозните сайтове,в часност този форум,излиза от полизрението им. Относно манипулацията- ми всеки си има глава на раменете, не за равновесие.Това обаче е едната страна на монетата,другата е за сериозните хора.Едвали Марк(най-младият милиардер) е забогатял от спама и цинизмите в СМ.

След Фейсбук и Туитър,се задава и Гугъл+,явно хората са разбрали къде са парите,които движат света и ,че има хляб в СМ

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз лично съм против социалните мрежи.Но всеки сам избира за себе си.

3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Off Topic

Нормално е една нова и иновативна технология да ни бъде отпусната от военните,но те не са извънземни.
Но има голяма възможност да общуват с тях ;):ag:
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

,

Аз си мисля, че точно от това е забогатял, че хората смятат личните си данни за нещо като спам и си ги дават с радост и доброволно. Излагат на показ интересите си, къде живят, какво учат, къде са учили,къде са били, къде искат да идат, какво пият ядът, четат, купуват, биха купили, какви политически или сексуални уклоностти имат. Всеки малко или много доброволно дава личните си данни на една частна компания, която ги ползва за нуждите на трети или кой знае още за какво?

Всеки който има инфо в детайли за 1 милиард души, придружена със снимка, кратка автобиография, заедно с интересите, навиците и уклонностите на всеки отделнен юзър и всичко това събрано на една страница, ще е милиардер.

Помисли си, би ли дал всичко това което си публикувал за себе си въс Facebook на някой непознат, да речем на спирката на автобуса? Вероятно не, но го постваш в интернет на показ на целият свят или дори да си го направил недостъпно за всеки, то пак е достояние на Марк, който може да го продаде на всеки който му плати съответната цена.

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Добре сега защо си мислите ,че трябва задължително да се злоупотребява с личните ви данни и прочие,работата е там ,че това което сам си го правиш никой др. не може да ти го направи ако не си дал никакви данни и ако не харесваш нищо което може да те провокира пред когото и да е а само пишеш на комшията да дойде у вас тогава с какво ще ти пречи социалната мрежа,та нали целта и е да те свързва с хората все пак това е и целта на темата вашето лично мнение а не еди кой си колко грешно постъпвал като си харесал нещо и как другите забогатели от това, и виждаш ли сега аз поради тази причина ще се отпиша от въпросната страница. Ми извинявам се ако засягам някой обаче ми звучи малко като на битият пазар" то сега вали дъжд и тия обувки се мокрят ма знаеш ли колко хора ги носят от газария" :ag:

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Едвали Марк(най-младият милиардер) е забогатял от спама...

Напротив- точно от това е забогатял... Много спамери водят до много реклами на всякакви простотии и сайтове- това значи много пари за реклама които се въртят в тея СМ... А колкото по-прости са спамерите толкова по-лесно е да ги подлъжеш да отворят някой линк или рекламен банер което означава доволен клиент (рекламодател) и даване на още пари за реклама... А за съжаление масовия юзър на СМ изобщо не пращи от акъл...

4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Bai_tanas,

Ми аз нямам навика да дава лична информация където и да било,а и да съм написал нещо,как ще разберат да ли е вярна или е просто плод на моята фантазия.

Пример:

име:Върбан

бащино:Буков

презиме:Каваков

имейл: фиктивен направен колкото да се регистрирам.(с подобно съдържание)

псевдоним:Тополата

дата на раждане:19.12.1912 година.

град:Алабала

улица:Грухгрух 7

Ето продавайте на воля,а с хората с които искам да контактувам просто ще им кажа кого да търсят.

В краина сметка и масовият потребител на интернет (като цяло ) не пращи от акъл.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Това, че фейсбук прави хората Асоциални е пълна тъпотия. Който си е асоциален си е асоциален и с и без фейсбук (говорим за големи хора, не за деца, защото там нещата стоят по друг начин, макар че и там си е много относително, всичко си е до човека). Реално не съм срещал човек, който предпочита фейсбук пред това да излезе с приятел да пие нещо. Дори фейсбук би допринесъл това да става по-често. Има си много предимства от които можеш да се възползваш, давам пример: Уча магистратура и колежка направи група на учебната ми група. В тази група, който има въпроси относно някакви задачи или нещо свързано с университета ги задава и така си помагаме. Личните ни данни могат да изтекът от много други места, дайте да не ползваме мобилните оператори и всякакъв вид услуги, защото може да изтече информация. Който има намерение да ви открадне личните данни винаги ще намери начин :) Преди бях по активен във Фейсбук, вече нещата се промениха, но никога съм нямал намерение да го махам. Единственото лошо нещо, което наблюдавам е завистта (ходил си да речем на зимна почивка, качил си снимки, този който не може да си го позволи, като гледа снимките и се озлобява :) ) Много показност има, което понякога ме дразни. А, относно вирусите, който не отваря подозрителни линкове и не използва приложенията на фейсбук, едва ли ще има някакви проблеми. В туитър влизам рядко, ползвам го като RSS четец за сайтове с новини. Като цяло съм за социалните мрежи, дразни ме това че супер много ги превъзнасят. По едно време във всички реклами по телевизията фигурираше Фейсбук. Това колко е уникален и велик той си е чиста реклама от тяхна страна. За мен си е нещо нормално, както всяка нова технология било тя софтуерна или хардуерна. Не трябва да вярвате, че ако използвате Фейсбук ще станете асоциални, пък ако станете такива, повярвайте ми фейсбук няма да е причината. Но в крайна сметка социалните мрежи не са задължителни, всеки сам си преценява дали да участва или да пише по форумите колко са лоши. :)

4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване