Сблъсък Естествената срещу синтетичната храна

14 мнения в тази тема

Публикувано

FsNyVDP.pngcUqFeDX.png

Една новина от последните дни ме провокира да направя този сблъсък. Накратко:

zx450y250_2117121.jpg zx450y250_2117114.jpg zx450y250_2117122.jpg

Група учени от Университета на Маастрихт ще демонстрират как са създали месо в лабораторни условия, като са използвали стволови клетки от мъртва крава. Полученият резултат почти има вид и вкус на "истинско" месо, и може да даде отговори на част от проблемите с изхранването на населението и борбата с предизвикани от човешката дейност промени в климата. Проектът за създаването на едно единствено синтетично кюфте струва над 250 000 евро и в него малко по малко от стволови клетки се изгражда мускулна тъкан, която се компресира в къс месо. Понеже лабораторното месо е белезникаво на цвят, към него са добавени сок от червено цвекло и шафран, за да се получи характерното оцветяване на истинско говеждо.

Преглед на оригинала

Смятате ли че това е бъдещето на човечеството и неговото изхранване, и вие лично бихте ли яли синтетично месо (или други продукти)?

3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Бъдещето може би .И защо не ?И какво хапваме в момента пък е моя въпрос .Днешните меса ,зеленчуци и дори водата не са това което трябва да са Да кажем че са нещо по средата на това от синтетика и чистото те са полусинтетични .Но за въпроса дали бих ял не знам но поне ще пробвам .

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Че то в макдоналдс да не е нещо по различно, е сигурно е органично ма и в това се съмнявам, след като го изхвърлят на 4ч в кофата ако никой не го е купил/

Абе няма нищо по добро от една печена пържола, било на тиган, в фурната или на въглища, с червено винце леко охладено и зелен чесън или лук.

Твърдо съм против, да се развива тази индустрия.

По добре да дигнат данъците на билионерите, и ми се струва че само от тях ще се изхрани целия сват, ..........точно вчера нещо ми се мярна по ТВ-то някаква крава само мебелите и в къщата стрували, 11мл. долара, представям си тая колко данъци крие.

Против.

4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Имам едно храстче къпини в двора- ухаят прекрасно и са божествени на вкус! :)

Единствено природата, с нейната красота и разнообразие, ми позволява истински да се наслаждавам на живота - цветове, аромати и усещания, които са несравними с нещо създадено от човешка ръка.

Хората са единствените същества, които постоянно се опитват да се самоунижтожат - войни, синтетика, омраза.....

Определено има нещо сбъркано в нас...

6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Дори да оставим всичко друго на страна, аз се чудя за хранителните ползи от такава храна. Нали в крайна сметка се храним, за да оцелеем - колкото и вкусна, приятна, апетитна и добре изглеждаща да е една храна - в крайна сметка целта е да ни достави необходимите хранителни вещества. Чудя се дали синтетичното отгледано месо съдържа същите хранителни качества като нормалното месо и дали ще може да доставя на тялото нужните вещества?

Ето откъс от Айзък Азимов "Стоманените пещери" (The Caves of Steel, 1954)

" — Разбира се, мамо — отговори й той и леко се надигна, за да надникне в голямата чиния, от която вече се вдигаше приятна миризма. — Какво ще вечеряме? Да не би пак синтелешко, а, мамо?

— Нищо му няма на синтелешкото — отвърна Йези и стисна устни. — Яж каквото съм ти сложила без много приказки.

Но беше ясно, че вечеряха именно синтелешко."

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ние и в момента ядем син-свинско и син-телешко и син-домати. Разликата в момента е, че съставките с които е направен продукта да прилича на истински и да има вкус на истински са ... отровни за нас! Вече почти за никой не е тайна технологията с която старо и полу-развалено месо може да се направи да изглежда като съвсем прясно и свежо. В нета изтече много информация по-въпроса. Търговските вериги, прекупвачи и фирми инвестират доста пари във въпросните машини и химикали.

Та ... не знам...

3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз съм за.

Наистина, не знам защо това се приема, като неорганична храна. Напълно органично си е и както стволовите клетки правят месо при кравата, така го правят и извън нея. С една дума органично и със сигурност мног по-чисто от месо на истинска крава, която яде отровна трева и диша отровен въздух.

Въпросъ тук е, че ако този метод замести истинските храни, в смисъл от живи животни и растения, тогава ни предстои най-страшната световна рецесия до сега, в икономически план.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Тази статия търсех още като видях темата:

Изтъкнатият английски готвач Джейми Оливър спечели дългогодишната битка,която водеше срещу една от най-големите световни хранителни вериги – Макдоналдс. След като Джейми показа как се правят техните хамбургери, от фирмата обявиха, че променят рецептата си. В редица интервюта, документални филми и предавания Джейми Оливър обяснява как негодните за консумация части от телешкото се промиват в амониев хидроокис и после се слагат в каймата за кюфтета.

Преди тази “баня” въпросното месо се смята за негодно за употреба от човек. “Вземаме продукт, който се продава на най-ниската възможна цена за кучешка храна и след преработка го даваме на хората” – обяснява простичко процеса самият Джейми Оливър. Освен нискокачествените месни отпадъци, амониевият хидроокис също не е твърде полезен. ”Защо, което и да е разумно същество, слага месни отпадъци, накиснати в амоняк в устата на децата си?” – реторично пита знаменитият готвач. В друга колоритна демонстрация, Джейми показва на група деца как се прави пилешкия макнъгет (от смилане на мазнини, кожа, кости и вътрешни органи).

Цялата статия тук: http://hashtag-bg.com/2013/08/10/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B8-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D1%81/

Та вече предпочитам да ям чиста синтетика, отколкото животински отпадъци, обработени с амоняк и други химикали!

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Off Topic
Другият век дали ще сме като в "Стар Трек " буташ една машинка викаш й кво ти се яде после тя ти го сглобява от молекулярна основа до завършено блюдо :),какво мислите?
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

За съжаление в момента ядем полусинтетични храни... Та по въпроса, ако няма какво друго да се яде ще ни се наложи да ядем това, което има(ако искаме да оцелеем). Аз лично предпочитам естествена храна, но в магазините такава няма, а ако по някаква случайност има тя е ужасно скъпа. Чувам съм и познавам хора, които до толкова са привикнали към изкуствените храни, че сега не могат да ядат естествена храна (нетипично им е и не харесват вкуса на естествената храна :X)... това е доста жалко, но за съжаление е факт.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Та вече предпочитам да ям чиста синтетика, отколкото животински отпадъци, обработени с амоняк и други химикали!

Сега прочетох статията и намерих двата клипа с Оливър, в които показва как се правят

и http://www.youtube.com/watch?v=S9B7im8aQjo. Особено интересно е второто клипче, в което пред децата смила вътрешностите на пилето + кожа, сухожилия и кости и те все пак искат да го пробват. Без да съм някакъв гнусар или да съм придирчив - може да се каже че ям всичко, с малки изключения - но не бих сложил в устата си карантии, кожи, и подобни неща съзнателно. Примерно баща ми и дядо ми умират за пилешката кожа, и макар че са на години и знаят много добре колко е вредна и мазна, по-скоро биха скочили от 19-я етаж, пред това да я дам на кучето. Или пък (сега сигурно маса народ ще скочат) - шкембе чорбата, пачата, кървавицата, черният пудинг или други подобни български (и не само) специалитети усвояват именно тази нискокачествена част от животното - карантия, копита, глави и подобни - все неща, които не стават за ядене. Тоест хората съзнателно ядат тези неща, та какво остава да ни се пробутват същите неща в колбасите, каймите и хамбургерите.
2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Синтетичната храна е като виртуалния секс- приятна на вид, но всъщност абсолютно нездравословна :)

5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Вече човек не знае какво яде ето няколко статии просто нямам думи на какво са способни хората за пари

http://www.yosif.net/bg/med/index14.htm

http://ntotkov.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

http://menbox.bg/article/dieti/shokirashti-istini-za-aspartama.html

http://pastir.org/news/9642

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване