Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Актуално Неудобната истина - потопът в България


66 мнения в тази тема

Публикувано

post-1-0-94594500-1403257502_thumb.jpgpost-1-0-15837900-1403257504_thumb.jpg

post-1-0-49863300-1403257504_thumb.jpgpost-1-0-46085100-1403257503_thumb.jpg

Когато се заговори за климатични промени, глобално затопляне и.т.н, най-честото и удобно обяснение е "Е, преди 100 години пак е имало такива температури, дъждове и снегове и потопи. Пред природната стихия човек е безсилен". След това хората, казали това, се кръстят да не им се случи и на тях, пращат един смс и забравят за случката.

Аз бих казал - за невежеството и човешкото скудоумие извинение няма. Причините за последната трагедия и огромните щети са няколко, не е една. И според мен колкото повече хора са информирани, толкова повече шанс имаме да променим статуквото един ден. Именно затова пускам и тази тема.

Ще започна с няколко цитата, събрани от Facebook и интернет, които дават някои насоки за разсъждение, а вие можете да допълните и да напишете и вашето мнение.

Сега всички се питат каква е причината и откъде е дошла голямата вода, без да има скъсана язовирна стена или нещо подобно. Първо, над Варна се изля огромен дъжд. Както твърдят метеоролозите, при норма от 53 литра на кв. м за месец юни, вчера само за няколко часа са се събрали над 100 литра.

Второ, гората над Аспарухово се сече бясно и незаконно от години. Склонът се обезлеси и водата, която преди попиваше там, вече се стича безпрепятствено надолу.

Трето, деретата, които отвеждаха водата към морето постепенно се задръстиха с боклуци от циганите, които ги използваха като сметища. В резултат на което станаха безполезни. Очевидно комбинацията от тези три фактора доведе до трагедията.

За сечищата се говори от години - резултати и наказани няма. Нещо повече, вероятно предстои да видим как циганите, които са сред основните пострадали от наводнението, ще бъдат обект на най-нежни грижи от страна на властите. Защото макар и да са причинители на сечта и замърсяването, и техните къщи сега са сред разрушените, понеже са точно под аспаруховския склон. Ако можем да наречем незаконните им бараки къщи, разбира се.

Това трябва да се каже. Поне да се каже. Защото повече от нас не зависи.

.... След едно от тях, каза, че скоро ще разчитаме само на Бог, защото структурите, които защитават хората из основи се разрушават. Беше му много болно.

Когато властта от години е в ръцете на некомпетентни корумпирани хора, когато всеки, който знае и може, бива прогонван, за да не дразни невежите си шефове, не можем да очакваме адекватни реакции, че и нормални обяснения. След "Аспарухово" ще има още трагедии - глупостта винаги е струвала скъпо! Властта не е начин да се докопаш до управлението, за да те гледат съселяните ти и да цъкат к`ъФ чУвек си станал - за това има психолози - властта е, за да може по-умният и можещият да предпази хората, за които отговаря.

И, тъй като у нас държава няма, медиите ще повтарят глупостите на невежите управници, на които ще са им виновни и марсианците, ако се сетят за тях, но не и собствената им некомпетентност. Прокуратурата ще си мести папките по чекмеджетата, защото и там е същото. А утрешните жертви ще пратят по някой СМС, за да са "съпричастни", ще побързат да забравят, защото трябва да се мисли позитивно, и ще чукат на дърво, за да не се повтори "страшното".

А, когато след 10-тина години невежеството окончателно ни погълне, ще се върнем към обредите срещу суша, киша, земетръс и каквото там още ни е сполетяло, като полудиваци, които са щастливи, защото са от малкото ОЦЕЛЕЛИ!

post-1-0-74424900-1403257323_thumb.jpg post-1-0-58114700-1403257421_thumb.jpg

И филма: http://www.dokumentalni.com/?p=1115

5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Е с тея "неща" за ХААРП тотално ме изгуби- нека не се занимаваме с нечии болни фантазии.

100 литра на квадрат са измислица на тъпи журналисти. Вероятно са дори 200+ литра на кв.м., но НЕ и за тези 2-3 часа, а за последната седмица- то почти всеки ден се изливаше порой за 1-2 часа...

Изсичането на гората- 100% допринася за проблема.

Задръстените дерета- също...

Но аз поне НЕ за първи път виждам такива количества дъжд във Варна, че и по-големи дъждове е имало- за първи път обаче резултата е такъв... "Такъв резултат" да се разбира като "Приливна вълна"- при тоя дъжд наводнението е логичен резултат, но тук нямаме ни реки, ни язовири за да се получи приливна вълна...

Гледайте клипчето долу и да видим кой е виновен- Господ ли, американците с ХААРП-а ли, хората построили си къщите където не трябва ли, общината позволила тези постройки да съществуват ли, някой друг дето е взел/дал едни подкупи ли... Все някой от списъка е виновен- на бас, че НЕ са американците или Господ...

Лека им пръст на загиналите- вече са 10 във Варна, 2-ма в Добрич... Дано не се увеличи бройката...

ПС: Само Нова си смениха цвета на логото и вида на водещите- всичко е в черно... Дреболия, ама...

4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Както писах по-горе, аз само събирам различни гледни точки. Нямам против темата да се превърне в оспорвана дискусия тип "Сблъсък" ;) Всяка гледна точка е интересна и полезна.

п.п. Съжалявам, не съм фен на "удобните" обяснения!

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Сигурно някои са гледали филма,който линкнах в статусите...

Други ще оспорят гледната точка на Ал Гор,нормално е да го обявят за маниак,който търси медийна изява след залязлата му политическа кариера.

Каквото и да си говорим обаче,факт е,че климата в глобален мащаб се променя,драстично,с много по-бързи темпове,отколкото ни се иска.

Непредвидими са последиците от човешкото влияние над природата и до какви мащаби могат да се разраснат са обект на въображение,но какъвто и да е изхода,тези промени вече са факт...

Тръгваме от най-малкото-изсичането и задръстването на едно дере,което наводнява квартала под него и стигаме до огромните,топящи се ледници по полюсите...

Друга гледна точка по тази тема-холивудска продукция от близките години: След утрешния ден

Дали произлизат от фанатизирани еколози,от забравени политици или от холивудски режисьори,нещата стоят много грозни...

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Шефе- що ми бягаш по тъча, а? Това горе си е твоето лично мнение, с наблягане на фантазии като ХААРП... Вместо да търсиш конспирации се огледай- причини има колкото щеш...

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

,аз ли?

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

, извинявам се- писал си преди мен и не съм погледнал...

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

, огледай се ти. Проблемът не е само във Варна и Аспарухово. За Добрич се чу малко, покрай другото... Ами Килифарево и още десетки села и селища в цяла България? Причините не се обясняват толкова просто... Комплексни са и точно на това се опитвам да натъртя. Има безхаберие в продължение на години в цялата страна по отношение на поддържането на реките, язовирите, улиците и шахтите за отводняване. Има огромна сеч на гори в цялата страна! Трябва да се търси отговорност от много хора, а не да цъкаме с език какво нещастно стечение на обстоятелствата се е случило и да пращаме смс-и, с които да прикриваме нечия престъпна небрежност. Ето отново цитат от FB:

Абе ей, българите! Не ви ли омръзна? На мен лично ми дойде до зъбите СМС-чета да компенсират некомпетентността на управниците. За глупост, незнание и некомпетентност се плаща! А има и закон, в който пише, че всеки чиновник носи отговорност за вреди, причинени с действия или бездействие!!! Може би си струва искането да бъде: следващите три месеца всички заплати на чиновниците в община Варна и на съответния отдел в областната управа да се събират във фонд "Да помогнем на Варна"!, а не: "Пускайте СМС-и, добри хора!", тоест помогнете, съучаствайте отново в потулването на поредното безхаберие на тези, които получават заплати, за да не се превръща и дъждът в бедствие! Интересно ми е Прокуратурата ще разследва ли или още не е постъпил сигнал от "Протестна мрежа"?

Да се събудим? И къде сте го видели да спи този народ, та да отида да го бутна?! Ние не спим, ние НЕ ЗНАЕМ, ние тънем в невежество и единственото, което добре правим - е да се самозаблуждаваме и да "мислим позитивно", когато сме до шия в калта. Не ни се работи! Не ни се чете! Не ни се учи! Сега виждам призиви как трябва да се обединим, независимо от държавата! Това е малоумно! Почти като "Да изчистим България за един ден!" Да не би да живеем в гората? Как така "независимо от държавата"? Та нали именно заради това съществуваме като животни - защото сме в паралелни светове с т.н. управници. Дайте на следващите избори да си гласуваме за още по-малоумните и незнаещите и да чакаме да ни оправят. Къде и кога е ставало това в човешката история? Как алчни нагаждачи могат да създадат каквото и да било, което да е различно от разруха? Малко ни е потоп, честно казано!
5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Защо подобно нещо не се случи в Холандия например????Там вали почти всеки ден, a дигитe изтласткват морето. Понякога земята се намира фактически под нивото на водата.

https://i.imgur.com/7diNdF0.jpg

Пък и холандците са член на НАТО, ама явно са намерили цаката на ХААРП. За съжаление, ситуацията във Варна се описва много добре с един израз от уличният фолклор

"На калпав...., хаарп му е виновен.". Навсякъде по света има наводнения, но те засягат цели области, а не отделни квартали.

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Винаги помагам, с какво мога, това е добродетел, това е човешко, това ни различава от животните, но никога няма да пратя СМС за да пълня гушите на теле компаниите, и не търсете под вола теле.

затоплянето в глобален мащаб е много по голямо, развива се много по бързо от очакваното, не говорят за него не се коментира и нищо не се прави в тая наша скапана държава.

Снощи и аз със съпругата и едно приятелско семейство, за малко да го отнесем, разминахме се на косъм, които са от Варна знаят къде е топлата вода на плажа, и канала който поема водата от Левски и Чайка, че там за малко да ни утрепе едно дърво, явно пак ще тръгне свлачището, падна върху едим кабриолет, с мек таван, хубавото е че на тях им нямаше нищо, ходихме и до Аспарухово, почти нищо не се виждаше от това което виждате по снимките, но се усещаше ужаса само докато преминахме покрай Калин.

Докато само драскаме в нета нищо няма и не можем да променим, не знам дали е минало времето, но власт и строй се отнема с кръв, не ги изтрепахме преди 25г, сега вече е късно.

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ясно е, че човек с природата не може да се бори, но може да направи така, че щетите от природните бедствия да са минимални. Безхаберието и липсата на професионализъм/некадърност/ в държавните органи на всякакво ниво е уникална. Това според мен е резултат от образователната ни система и впоследствие от шуробаджанащината и конкурсите за определен наш човек във всяка сфера на държавното управление. Целта е да се закачи на държавната ясла и после изведнъж служителя се преражда в чиновникът-сфинкс. Срещаме се със стена от високомерие , цинизъм и липса на съпричастност към проблемите на хората. Сами сме си виновни.

Цитирам част от разсъждение на млад философ за цинизма:

„Разпознавам цинизма като един от върховните причинители, ако не и най-върховния, на лошия живот в България. В България се живее зле, защото почти всички български човеци са циници. Мало и голямо, старо и младо, мъжко и женско, елитарно и низово, високобразовано и нискообразовано, богато и бедно, градско и селско, столично и провинциално, изобщо всички категории човеци в българското общество живеят (и се отнасят към живота) по каноните на цинизма.

Що е то цинизъм? Най-общо казано, цинизмът е безчувственото отношение към живота и всичко в него. Където има чувства, там липсва цинизъм. Циникът е ампутиран от чувства. Циникът е груб и оскотял. Друга отличителна особеност на цинизма е снемането и девалвирането на всякакви претенции за идеализъм, ценности, чистота, принципност, вяра, т.е. цинизмът „омаскарява“ и „опошлява“ живота, тендира към „овъргалване“ на всичко и всички в низостта. Така да се каже, цинизмът мисли и чувства света през „долницата“ на човека, свежда човека до неговите гениталии и анално отверстие. В този смисъл цинизмът е редукционистки жест, редукционистки светоглед, защото опростява и свежда човешкото до само едно негово проявление.”

Природата ни дава знаци и се надявам да ги разчетем и променим отношението към Нея и към самите себе си.

5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Гледам че спорите и не вярвате на нещата относно HAARP и кеймтраилс аз нищо няма да кажа просто ще споделя нещо от нета останалото си е от вас ако искате вярвайте ако не искате живейте си в розовите сънища дето всичко си е ок.

САЩ признаха за HAARP, правят бури по поръчка (Видео) :

http://politikata.ne...о-поръчк/53632/

Хаарп Електромагнитното Оръжие управлява съдбата ни

vbox.jpg

Нещо повече за проекта ХААРП https://www.facebook...183145068362939

Тайните острови на HAARP в Атлантическия океан

http://strogosekretn...ския-океан.html

Ето и нещо относно кеймтрайлс пак не са мои мнения а от нета :

ДОКУМЕНТИ: КЕМТРЕЙЛС НЕ Е ТЕОРИЯ, А ФАКТ http://alterinformation.wordpress.com/2013/03/17/9015026633/

Кемтрейлс - Интервю с пилот от гръцките авиолинии Т.Казнесис

http://www.kaldata.com/forums/blog/1328/entry-11004-%D0%BA%D0%B5%D0%BC%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D1%81-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B2%D1%8E-%D1%81-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B8/

Защо пръскат във въздуха?

http://icp-bg.com/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%B0/

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Добре де, приемаме, че са ползвали ХААРП, въпросът е защо.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

, аз съм се огледал, дори и лично на място- ти ако зяпаш по облаците е твой проблем. Само ще помоля да НЕ осъждате глупости като прословутият ХААРП в ситуация когато е 100% ясна причината за ситуацията. Като има неясни обстоятелства си го обсъждайте на воля, че сте и забавни тогава с теориите си...

vektor7502, я сега отиди и намери достоверен източник на всичко това дето си пуснал... Нещо си написано у сурат тефтера, сайтове с име "строго секретно", смешен форум и подобни глупости далеч не са източници...

въпросът е защо.

Е как що- щото могат, щото им е кеф, щото им е скучно... А ти я се покрий някъде, че такива разпитващи не живеят дълго...

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аааа,тука се отплеснахте!

Я само,ведно с тия налудничвави мисли които развивате вкарайте успоредно с тях и една друга нишка:

Ако САЩ имат някакъв вид контрол или уред за влияние над атмосферата(и тралалала тем подобни) ЗАЩО ТОГАВА ОЩЕ ГИ БИЯТ УРАГАНИ-ПО НЯКОЛКО НА ГОДИНА.

Предполагам,че щом могат да правят бури,трябва да могат и да ги спират.Флорида е най-големият абонат на атлантически урагани.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Това е инструмент за създаване на бури, а не за противодействие

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ееее,не мисли толкова праволинейно ;)

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз не съм очаквал друга реакция, но .... :)

Светът е пълен с "умници" на които всичко им е ясно, имат обяснение за всичко и си живеят в един прекрасен приказен свят. Те никога не поставят под съмнение нищо, вярват на всичко, което им кажат по тИлИвизУра, псуват на майка всички политици и са убедени, че "докато не изтребем и последния комунист тая държава няа се опрай"

Да имаш собствена позиция и мнение и да поставяш под съмнение "очевидното" е рядка привилегия!

3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Извинявайте но както написах това е мнение на хора ,които може би са се занимавали по тези въпроси много повече от мен и вас а и са в повечето случаи чужденци единият е и пилот . Когато извадите и покажете повече знания и дипломи от тях тогава ще ви сваля шапка и ще ви кажа евала браво прави сте но предполагам че повечето от коментиралите тук едва ли имат и 30години така че моля да прочетат малко повече по тази тема в нета е пълно . Освен ако не смятат че те са единствено прави а другите грешат и че земята е плоска а слънцето се върти около нея .

Не искам да обидя никой просто изказвам мнението си относно темата тук.. ;)

PS: Не желая да ме убеждавате в каквото и да е просто убедете авторите на статиите дето пуснах . ;)

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Аз не съм очаквал друга реакция, но .... :)

Светът е пълен с "умници" на които всичко им е ясно, имат обяснение за всичко и си живеят в един прекрасен приказен свят. Те никога не поставят под съмнение нищо, вярват на всичко, което им кажат по тИлИвизУра, псуват на майка всички политици и са убедени, че "докато не изтребем и последния комунист тая държава няа се опрай"

Да имаш собствена позиция и мнение и да поставяш под съмнение "очевидното" е рядка привилегия!

Е като тръгваш с простотиите каква да е реакцията- да ти ръкопляскаме и да те обявим за богопомазан ли?

Докато ми бягаш по тъча се оказва, че си точно от "умниците" на които всичко им е ясно- веднага констатираш намесата на ХААРП и си отстояваш мнението, пък ако ще реалността да ти бие 2 яки шамара в лицето ти пак няма да искаш са я видиш...

Понеже темата е за КОНКРЕТНО СЪБИТИЕ, а не за имагинерно такова с неизвестни причини е желателно да си мълчите и да слушате това което ви се казва. Щото вие седите пред телевизора и слушате малоумните ни политици и общинари- аз лично видях резултата, познавам квартала и околностите му и като ти казвам "За жертвите и образуването на приливна вълна в такива размери е виновна човешката дейност + бездействието на общината с години щото такива количества дъжд е имало и друг път" е силно желателно да вярваш на мен, а не на теории сътворени от нечий болен мозък...

Да имаш собствена позиция наистина е рядкост, но е изключително рядко срещано тази позиция да е разумна и стабилно подкрепена с доказателства... Засега си само рядък случай- има още хляб да ядеш докато вдигнеш нивото...

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

И това, че ти си на дадено мнение, автоматично го прави меродавно и никой няма място да мисли, така ли?

Ей, добре, че си ти иначе щяхме да се прикриваме и да не питаме, че да не ни се случи нещо.

Ти си видял последствията и вече си напълно наясно с всичко.

Учудвам се, как освен всезнаещ, не си и всемогъщ та да оправиш всичко с едно махване на средния пръст.

И да си призная най-честно, точно от теб не очаквах проява на толкова грубо поведение.

Отделно, ХААРП се посочва като причина за бурята, а не за самото наводнение.

4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

https://i.imgur.com/fzm2z94.jpg https://i.imgur.com/GsrplbE.jpg https://i.imgur.com/c4Ruumc.jpg https://i.imgur.com/RnC3B0u.jpg https://i.imgur.com/JfwsUGW.jpg

Снимано е от телефон /2mp/ днес преди обяд. Много е тежко положението, но най ми направи впечатление че има страшно много млади хора който искат да помогнат!

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

@ milen.stefanov

Не знам колко си годишен, а и някой каза че сме най младоликия форум със средна възраст 30г. ХАХАХА ша та почерпа за тва.

@ milen.stefanov

Пак към теб, не знам колко добре познаваш квартала, и за всичките подземни комуникации, също, зарад тва та питах и за годинките, но сигур не знаеш / пък може и/, че точно от горе Аспарухово, имаше поделение, и също хранилиша и бойни готовности, за евентуална война, също така от Паша дере, има питеен водопровод, с траба Fi/400m която тласка вода на 10Ат., която минава през Боровец, вариянти много, просто трябва да си поразвинтите малко фантазиите, колкото и да прикриват ХААРП-ли стари хранилища за вода ли, или каквото и да е, за всичко са виновни управлаващите ни 25г КУМОНИСТИ, КОМУНИСТчета, КОМУНИСТченценца, итехните производни, "ДЕСИДЕНТИ, ДЕСИДЕНТчета, ДЕСИДЕНТченценца," или неуспелите и непробилите до тогава КОМУНИСТИ, не упреквайте хората, тяхната грешка и вина в случия е капра в морето.

Шефа да си приказва каквото иска, аз знам кой разори наща държава, кой изнесе златото,продължава да го изнася, кой изнесе пенсионните фондове, и кой до сега ограбва народа и разруши и продължава да разрушава държавата, и съм повече от сигурен, КОМУНИСТИТЕ във всичките им форми и разновидности.

Накой да знае какво има в Етрополския балкан, над Етрополе? :naughty:

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

...Да имаш собствена позиция и мнение и да поставяш под съмнение "очевидното" е рядка привилегия!

Много правилно! Но това не доказва позицията автоматично. А очевидното най-често е вярно-принцип на Окам.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.