Сблъсък За или против всичко ново и модерно


12 мнения в тази тема

Публикувано

Откривам темата, която беше провокирана от Милен Стефанов - "Дали робуваме на новите и модерни технологии и нужни ли са изобщо?"

Темата обхваща страшно много неща и ще се радвам да има наистина оспорван сблъсък.

Това, което мен лично продължава ужасно да ме дразни и провокира всеки един ден е доста робското отношение и примиряване с операционна система като Windows 8/10. Има си отделен спор и сблъсък за това - ОК. Но интригата продължава да става все по сериозна с всеки изминал ден. Аз лично не я ползвам и нямам намерение, поне в близко бъдеще. Но всички приятели и познати са просто потресени и вбесени от това, което им се натрапва - при това с определено посредствено качество.. Но не това е важното! В темата искам да акцентираме върху това, доколко се превръщаме в роби на модерните технологии. Дали и защо си даваме доброволно данните и задника, след като сме напълно наясно, че това ще бъде използвано срещу нас.

Примерите са много - всеки един смартфон се опитва да източи максимално информация за вас. Аз лично не разрешавам на Google постоянно да следи местоположението ми. Това е опция, която се налага почти насилствено след включване на всеки един нов телефон с Android.

Facebook - ако не отделиш поне половин час за да направиш тънки настройки на акаунта си - профила ти ще бъде почти изцяло публичен, съответно готово за злоупотреби.

И веднага сравнение - Windows Phone и Windows 8 нагоре - всички обвързани плътно с акаунта Ви и почти неизползваеми без него. Облачни услуги, магазини и.т.н. - всичко направено за да се събират данни за вас и да ви направят подходящо агне за таргет реклами.

Моето заключение - света стана много агресивен и всичко е направено с цел да се съберат максимум пари, като за целта се събере максимум информация за даден потребител, с цел да се манипулира и да се подготви да купува определени продукти.

Няма лошо, живеем във време, в което социалните "технологии" са най-интересни, модерни и важни. Аз самия ползвам голяма част от тях. Но всичко си има граници и аз знам къде ще я поставя.

Няма да ползвам Windows 8 и нагоре. Ще си ползвам стария utorrent и стари версии на програми, които БЯХА направени за да вършат работа, а не да ми рекламират продукти или да ме карат да си купувам нов хардуер.Все още има страхотен софтуер, даже и безплатен, който не е широко рекламиран, но върши уникално добре това за което е създаден...

Вие сте :)

6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

За агресията и рекламите съм съгласен, но тезата "робуване на нови технологии" е твърде философска и

трудна за цялостен анализ. Едностранчиво погледнато (от мен) това е необходимо зло, а начина за борба с него

зависи от уменията и позициите ни. Също така, макар и неимпониращо понякога, - трябва да се опознават и само това е начинът на действие,

(за да ни се качват по главите). Чудесен, макар и частен пример, който научих от "windows7bulgaria" е премахване на рекламите от "µTorrent".

Чувствам се неловко, когато млади хора, които могат и знаят проявяват консерватизъм, присъщ за моята възраст.

Надявам се да науча нещо повече в контекста на темата. Благодаря.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Дали всъщност използваме новите технологии за да бъдем значими респективно интересни за обществото. Ще цитирам няколко изречения от филма Birdman:

“И нека си признаем, тате. Не го правиш в името на изкуството. Правиш го, за да се почувстваш отново значим. И познай какво. Целия свят е пълен с хора, които се борят да бъдат значими, всеки ден, а ти се правиш все едно не съществува. Неща се случват на места, които игнорираш, места, които между другото са забравили за теб. Имам предвид, кой си ти по дяволите? Мразиш Блогърите, подиграваш се на Туитър, даже нямаш Фейсбук. Ти си този, който не съществува. Правиш това само, защото си уплашен до смърт като всички нас, че си незначителен.“

Тази част ме накара да се замисля точно за тази тема във форума. И всъщност като погледнеш отстрани ситуацията, картинката се прояснява. Почти всеки иска (робува, ако искате го наречете) новото за да е като другите. А като има новото и е като другите, то вече е някой респективно значим. Тук вече вероятно е въпрос на психология, но не можете да отречете, че е масово и в световен мащаб. А, ако, не е като другите, то те ще го помислят за странен и безинтересен респективно незначителен.

Ето точно затова всички искаме новото и модерното. И аз не съм по-различен от социалното поведение на масовата психология.

ПС.: Текста цитиран по-горе е от филм номиниран за 9 оскара, така че не смятам, че това са само някакви си реплики.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Утре повече по сблъсъка, късно е сега да пиша романи...

няколко изречения от филма Birdman: “И нека си признаем, тате. Не го правиш в името на изкуството. Правиш го, за да се почувстваш отново значим. И познай какво. Целия свят е пълен с хора, които се борят да бъдат значими, всеки ден, а ти се правиш все едно не съществува. Неща се случват на места, които игнорираш, места, които между другото са забравили за теб. Имам предвид, кой си ти по дяволите? Мразиш Блогърите, подиграваш се на Туитър, даже нямаш Фейсбук. Ти си този, който не съществува. Правиш това само, защото си уплашен до смърт като всички нас, че си незначителен.“

Да уточня- филмът не съм го гледал още и контекста на цитата не ми е ясен, но...

Нямам фейсбук, изключително малко блогове чета (не щото ги мразя- свестните са рядкост просто), туитър не ползвам- ако щеш вярвай, но и смартфон не ползвам от може би 1 година. Значи не съществувам и съм незначителен по нечии критерии- така да е... А реално точно това, че активността у фейса, туитър и къде ли не по "социалните" мрежи е критерий за съществуване или значимост е най-ярката проява на зависимост и робуване на технологиите... Щом вас ви кефи да робувате на нещо/някой- ваша воля...

ПС: Наградите на един филм от много години вече не са критерий за нищо- раздават ги на кило, с голямата лопата...

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Тук вероятно трябва да поясня (трябваше да го направя още в първият пост), че това, което съм написал касае повече младите, отколкото хората на средна възраст и нагоре. Смятам, че модерното е по-скоро скучно, та дори и тъпо за по-възрастните и не е толкова интересно, от колкото за подрастващите. Не се обиждай (нищо лично, знаеш), но с твоето мнение ти си чист пример за това.

Част от модерните неща са точно тези описани по-горе, като пиша за тях без каквито и да било пристрастия особено към Туитър (какъвто нямам) и блоговете, които са ми безразлични. Но, не може милиони хора да ползват и четат тези модерни средства и ние да казваме, че хората го правят, е така от спортна злоба. Хората гледат един от друг какво прави другия и щом и те го направят се чувстват по-интересни. Слушал съм 20 годишни момчета как се хвалят кой имал повече “приятели“ момичета във Фейсбук. Е това, ако не е надпревара кой е по-значим, здраве му кажи.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Не ме разбирайте грешно- не искам да се връщаме в каменната ера, и аз като всеки тук ползвам всички достъпни технологии. Но абсолютно реално погледнато съм зависим само от една, и то доста дърта технология- мобилният телефон. НЕ смартфон- простичък телефон за простички разговори. Без всичко друго мога и не ми пука има ли го или не...

Смятам, че модерното е по-скоро скучно, та дори и тъпо за по-възрастните и не е толкова интересно, от колкото за подрастващите. Не се обиждай (нищо лично, знаеш), но с твоето мнение ти си чист пример за това.

"Интересно" не е същото като "зависимост от"- има купища хора които казват "в тоя фейс е пълно с тъпаци и е пълна простотия" и въпреки всичко постоянно са вътре и публикуват, лайкват и т.н. Ей ви най-прости примерчета за зависимост и робуване на технологиите:

Както казваш младежта си мери пишките според цифрички у фейса.

Задължително е като видят/чуят нещо (масово са пълни глупости) да се пусне у фейса.

И задължително се цъкат лайкове- щом някой харесва нещо значи е хубаво и да не се делим. От стадото...

Излиза нов модел Айфон- знаете какви опашки, истерии и чакане има.

В по-малка степен, но подобно нещо се забелязва и при Андроид моделите- масово се купува новият модел само щото е нов модел.

Купуваш 4К телевизор днес когато няма 4К филми. За по-весело- купуваш 60" 3Д 4К телевизор и го слагаш у стая 15кв.м.

Което ме подсети за изключително важният критерий смартфонът ти да снима 4К видео.

Всеки е виждал хора купуващи си нова кола от дилъра, а в същото време няма собствено жилище или колата струва повече от жилището му...

Излиза нова ОС- веднага се налазва, без оглед дали е читава и дали носи нещо повече от нов дизайн.

Да не говорим какви разрешения се дават на програмите в смартфона без да се мисли- щом я ползват милиони хора значи е наред...

И още, и още- до утре мога да пиша. И в 99% от случаите отговорът на "Защо действаш така?" ще бъде "Щото е модерно и другите правят същото."

Зависимостите са ясни на всички, въпросът е защо доброволно ставаме роби на дреболии като техника, социални мрежи и т.н.? Толкова ли зависим от чуждото мнение (и то на непознати в масовият случай), дотолкова ли нямаме лично мнение и веднага тръгваме след стадото? Кой е казал, че когато голяма група хора правят нещо то е добро или пък правилно? Нужно ли е винаги да имаме най-новата техника/технология? И не бъркайте "нужно ми е да имам" с близкото, но различно по смисъл "би било хубаво да имам"...

Най-кратка версия на всичко отгоре- защо нямаме собствено мнение?

3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Зависимостите са ясни на всички, въпросът е защо доброволно ставаме роби на дреболии като техника, социални мрежи и т.н.?

Днешното поколение е такова. Технологията натрапва психология и мислене различно от това по твое време. Децата се раждат в ера на изключително бързо развиващи се технологии и удобства. И според тях, колкото е по-ново дадено нещо, то толкова е по-удобно. Реално дали е така не е сигурно, но такава е логиката на много хора.

“Ще използвам Фейсбук, защото ми предлага възможност за постоянна връзка с различни хора. Ще си купя последен модел смартфон, защото мога да влизам във Фейсбук, да споделям снимки, да снимам, да гледам клипове в тубата.“ Не са мои мисли, а на днешните дечурлига. И тук се започва съревнованието и така важната значимост сред другите кой има повече и може повече с тези леснодостъпни технологии. Все пак, колкото повече, толкова повече. Повече технология, което води до повече връзки с обществото, което води до по-голяма значимост в него. Дали това общество ще са приятели или бизнес партньори, все тая.

Едно породено удобство от новите технологии се е превърнало не в удобство, а в задължителен приоритет, който те кара да мислиш, че си някой сред обществото, когато го имаш.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

“Ще използвам Фейсбук, защото ми предлага възможност за постоянна връзка с различни хора. Ще си купя последен модел смартфон, защото мога да влизам във Фейсбук, да споделям снимки, да снимам, да гледам клипове в тубата.“ Не са мои мисли, а на днешните дечурлига. И тук се започва съревнованието и така важната значимост сред другите кой има повече и може повече с тези леснодостъпни технологии. Все пак, колкото повече, толкова повече. Повече технология, което води до повече връзки с обществото, което води до по-голяма значимост в него. Дали това общество ще са приятели или бизнес партньори, все тая.

Осъзнаваш ли, че това дето си написал е перфектното доказателство какви мисли се въртят из един промит мозък? Дори не знам дали това се класира за "мисли"- май са по-скоро условни рефлекси...

Повечето технология води до повече възможности, но нищо повече... Ситуацията е като онова "Господ дава, ама в кошара не вкарва"- имаш възможност за много неща, но като не се възползваш к'ва полза от напредъка в техниката? Гарантирам (дори пари залагам), че аз дето по критерия "присъствие в мрежата/фейса" не съществувам поддържам ЛИЧНИ контакти с повече на брой хора отколкото 5-ма младежи (взети заедно) дето имат стотици, че и хиляди "приятели" у фейса... И нека аз да съм незначителен, а те да са велики и известни- със сигурност аз си прекарвам времето по-добре и се забавлявам повече...

Реална, моя ситуация:

Имаше моменти когато купувах най-новото само щото е новият модел- е, свършиха тея години... Една година похарчих бесни суми за глезотийки- буквално смених всичко вкъщи. Следващата- що да не сменя играчките с новите им модели и да си взема няколко нови... И в момента в който подмених и последната джаджа (буквално нямаше и 24 часа по-късно) оная гад- Мърфи, се намеси и ме спъна. Веднага се появи спешна нужда от пари, с 300 зора уредих кинтите и се върнах 4 години назад.

Тогава много бързо схванах простата истина- технологиите са полезно нещо, стига да не им робувам. Помагат в много случаи и за много неща, но до там- технологията не е вездесъща... Спрях, огледах се и се уплаших- 95% от хората които сега са до 35-37г. откровено са зависими. И лошото е, че са зависими от стадото- щом нямаш фейс не си човек, щом не ползваш нов модел смартфон си 3-та категория, щом не си купуваш/ползваш модерните неща си низвергнат от всички. И познай какви са децата им...

Резултат- купуваме си новото щото е ново, не щото имаме нужда от тези 3 екстри повече дето има спрямо старият модел. Е, то и старият модел така купихме- щото другите го ползват, да не изоставаме...

И накрая като зададеш изтърканият въпрос "Какви са бъдещите ви творчески планове" в 99,5% от случаите отговорът е "Да си купя последният модел на продукт Х"... Защо го искат- не е ясно, но го искат. Веднага.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Втората част от мнението ти подкрепя изцяло моето. Значи дори и да спориш с мен, все пак знаеш, че това, което съм написал е истина.

Относно това дали е по-приятно да си прекараш времето навън с приятели, отколкото в тъпия фейс, предпочитам да се видя с приятелите си, но както спомена използването на технологията вероятно се е превърнала в условен рефлекс. Но все пак, както забелязваш и аз и ти пишем по тема във форум. Което означава, че от нас двамата аз не съм единственият, който използва възможностите на технологиите. И защо? Защото технологията ни го позволява. Ако него позволяваше, сега щяхме да гледаме снукър по Евроспорт и да се чудим на кой да звъннем, защото умираме от тъпотия. А ако никой не вдигне или всички са заети и не могат да излязат? Ако и след като превъртиш всички канали по телевизията няма нищо за гледане (в повечето случай така се случва), тогава какво правим? Вероятно ще кажеш ще прочета някоя книга. Не е лошо, но и това омръзва. И тук технологията се намесва - влизаме в интернет! И това, ако не е зарибявка? И това, ако не е този същият така наречен от теб условен рефлекс, който те кара постоянно да имаш най-новото за да може “то“ повече да ти “угажда“? И точно тази угодия кара хората да искат да имат повече. А като имат повече смятат, че ще използват повече (не винаги се случва обаче) и, че ще са нещо повече по този начин от другите.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Това. което е на мода, не е непремено модерно. Масата хора бъркат тези две категории и точно затова в интелектуалният си далтонизъм, сервилничат на духа на времето, в което живеят..... или преживяват.

Лично аз ползвам, в разумна доза всички модерни технологии и не страдам от параноя. Разумно прикривам, доколкото и където мога самоличността си, но съм се примирил и с факта, че с течение на времето ще заприличваме все повече на "Кристалният Джакомо". От друга страна съм наясно и с идеята, че колкото и света да е агресивен в натрапчивостта си, то крайният избор дали да купя или не, си остава лично мой. Ако неискам да съм част от актуалният свят, на модерните технологии, то трябва да се върна на село, да си спра тока и да чета книги на светлината от свещи. Всяко нещо хвърля сянка - това е факт, дори и най-красивите и невинни неща.

Преди време си счупих смартфона и бях два месеца на "hold", докато си намеря нов. По едно време се усетих, че явно умишлено забавям този процес, понеже усамотяването и тишината бяха много приятни. Някак си усетих, че никак не ми липсваше да "следвам", споделянето на великите ежедневни вълнения на една голяма група хора, които в същността си са самотни и наплашени от живота егоисти-неудачници, които си мислят, че споделяйки пиковете на ежедневието си, ги прави по-хип отколкото всъщност са. Установих, че, затрудненията от липсата на контакт с обкръжаващият ме свят, не бяха за мен, а за останалите около мен. Как да достигант до мен, при положение, че не съм on-line. Изключвайки се от мрежата, създавах неприятности на света около мен, като не танцувах в такт с него. Включих се отново, но пък доста си ограничих контактите и достъпът до мен - все пак времето, което инвестирах в следенето на тоя ежедневен житейски бълвоч, който много лузъри го смятат за по-реален от реален живот, никой няма да ми го върне. Според мен начинът, по който употребяваме модерните технологии прави разликата между това, дали са ни ползени или са просто фасада за пред другите, компенсиращи дефицитите на личността ни или липсата на реален живот.

Пламен спомена, че модерните технологии, били интересни за "младите" - тук мога само да го подкрепя, но трябва да отворя скоба и да кажа, че младостта няма нищо общо с възрастта на тялото, а е състояние на духа. Сигурен признак за това, че си одъртял или си на път да станеш сенилен, е когато започнеш да аргументираш с доводи от типа, " ами щом, всички го правят, значи, неможе да е грешно." Бъди сигурен, че аргументацията на такъв човек е единствено следствие на абдикация от процеса на разсъждение и личностна рефлексия на заобикалящата го реалност. Просто несъзнателно е влезнал в режим на приемане и се е отдал на удбобната и подмамваща ленност на мисълтта. Да станеш региден, да не подлагаш на съмнение явното, да не си отворен и същевремноо критичен към всичко ново, да си спрял да преоткриваш старото и да си фиксиран само в модното - това е дефиницията на старостта. Старостта, глупостта и идиотизма нямат нищо общо с това, дали пращаш посланията си към света с последен модел смартфон през Facebook или Twetter или ги пишеш с перо от гъска на пергамент и ги пращаш с пощенски гълъби. Съдържанието на посланието е важно, не носителя. ;)

8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Съдържанието на посланието е важно, не носителя.

Точно казано, но с един голям проблем- да си виждал скоро нещо класиращо се за "послание" ? Аз не съм...

Преди време се счупих смартфона и бях два месеца на "hold", докато си намеря нов.

Аз умишлено разкарах смартфона и минах на Нокия с фенерче- перфектно си живея като НЕ разбирам веднага кой се е напил и в чия пазва е повръщал... С бонус- като се съберем компанията ми разказват с подробности и цветисто кой, къде, с коя, колко пъти и т.н. :ag:

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ако ми позволите да разкритикувам заглавието...

Може да съм тъп, но не разбрах веднага, че става дума за технологии. Направо се ужасих от обхвата на темата.

И понже се настроих ще си кажа мнението и за още нещо.

ПРОТИВ прекалената и лицемерна толерантност.

ПРОТИВ нефункционалните "новости". Примр Тапаталк. Имаше няколко нови версии, които просто не ставаха за ползване.

Опитът ми ме е научил, че всяко ново иска време за да стане полезно и изпипано. Не се купува току що излязла технология.

И да, ползвам Windows 7 защото ми е по-удобен и приятен. Имам инсталиран Windows 8 за да си го разцъквам отвреме наврме.

Ще имам и Windows 10, но дали ще го ползвам не знам. Зависи от него.

За мен има функционално и нефункционално, независимо дали е старо, ново или модерно.

Не знам колко трябва да е болен един човек за да се хвърли на нещо само защото е модерно.

5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване