Opera браузър - настройки, разширения и впечатления


64 мнения в тази тема

Публикувано

Не знам защо точно аз се налага да пусна такава тема, въпреки че има няколко ревностни фена на браузъра тук във форума... :)

От доста време не бях инсталирал браузъра, а версиите му са се сменяли доста бързо, както при Chrome и Firefox.

А причината основно беше, че липсваше ето тази настройка (невероятно, но факт):

http://i.imgur.com/yqaciQf.png

Явно от някоя версия насам тази опция я има. Импорта се предлага още по време на инсталацията му, като освен Bookmarks, успешно се импортват всички пароли, бисквитки и сертификати от Chrome! Много е удобно, особено за хора като мен, които от години ползват Chrome, синхронизиран към Google акаунт.

Имам забележка по сортирането на фаворитите (отметките), но с малко играчка се подреждат нещата, въпреки че идеята за папка, в която да са ти другите папки нещо не я разбирам ;)

Нямам впечатления от магазина за разширения на Opera, но други могат да споделят в тази тема интересни неща от него. Лично за мен беше важно да инсталирам разширението, което да ми даде достъп до магазина на Chrome. Ето го и него: https://addons.opera...me-extension-9/

Приятно впечатление прави, че тук ограниченията за инсталиране на външни добавки не са толкова строги, колкото при Chrome и въпреки, че има предупреждение и добавката след инсталацията е изключена, остава само да се включи и работи без проблеми. При Chrome в момента директно се блокира самата инсталация, а в някои случаи и активирането на вече инсталираното разширение.

Настройките на браузъра са максимално опростени, но пък има всичко необходимо. Интересното е, че и тук, както при Chrome, все още липсва елементарната настройка при отваряне на линк в нов таб, той да бъде активен по подразбиране. За тази цел аз ползвам това разширение: https://chrome.googl...her-info-dialog

Скролирането му е малко дървено, затова от Opera магазина инсталирах Scroller: https://addons.opera.com/en/extensions/details/scroller/

Това е набързо от мен, браузъра (вече) е удобен, бърз и предлага чудесна интеграция с останали браузъри. Може да бъде алтернатива на Chrome, благодарение на посоченото разширение горе :P Определено е и класа над тромавия Firefox с абсурдния му интерфейс и настройки.

Специалистите и феновете му да споделят повече, темата е полезно да я има :)

7

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Интересното е, че и тук, както при Chrome, все още липсва елементарната настройка при отваряне на линк в нов таб, той да бъде активен по подразбиране.

А ти що цъкаш с десният бутон и после "open in new tab"- цъкни с левият бутон бе, веднага се отваря нов таб и си е активен...

Тая схема с десният бутон като цъкнеш да НЕ Е активен таб-а си е логична- щом минаваш през подменю явно не ти е нужен тоя таб точно веднага...

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Не е така - пробвай с линк от форума - тема от началната страница. С левия бутон отваря линка в същия таб, а аз не искам така. Ползвам средния бутон (скролера) за да отварям в нов таб всичко. И без разширението си зарежда на заден план. Е не е ли тъпо? Като искам да отворя нещо в нов таб не е ли логично да искам да го прочета? Това си е проблем отдавна и при Chrome и именно за тази цел са направени тези разширения :)

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Дълго време използвах Opera, и дажо новеят начин, по който се прави буукване(с дайъл таб-а) ми е много удобен. Причината, поради която всеки път го махам, е че при работа с някои CMS-и и други подобни уеб инструменти, понякога липсва функционалност. Още си спомням как се борих с администрирането на една страница и се чудих защо е толкова орязана функционалноста на cms-а, докато веднъж просто без да искам го отворих под IE ... и онемях ... половината неща просто не функционираха в Opera, без дори да подозирам за съществуването им. Това разбира се беше отдавна. Ако сега положението е по-добре, ще започна пак да си го използвам, понеже лично за мен това е по-добрият браузър. Сега ще инсталирам новата версия и ще пробвам - благодаря за темата!

Едит: Сега видях, че са направили промени по bookmark менюто - още по-добре!

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

С левия бутон отваря линка в същия таб, а аз не искам така.

Аааа, недей да причисляваш към дефектите твоите лични извращения :ag: Темите от форума разбира се ще ги отваря в същият таб- да са в нов таб е лудост и разхищение на ресурси. Да кажем, че си търся "нов" телефон у продавалника- гарантирано след 10 минути ще имам 35+ нови таба отворени и са глътнали 500МВ рам. Или съм нямал достъп 3 дни до нет и искам да видя новите теми по разните форуми и блогове- не ми мърдат 250 таба в първите 45 минути...

Нов таб се полага при външен линк, другото си е изгъзица за която има написана добавка- ползвай си я на воля.

Добавка:

Е тъй де- въпрос на навик и удобство си е. Но всеки продукт се прави според болшинството клиенти, а на повечето изобщо не им идват наум твоите схеми с новите табове- тоест за разработчиците такъв проблем не съществува. Явно и при гугъл е така...

Вземи подай един сигнал бе- може и да им кефне да го добавят в настройките, пък било то и изключено по подразбиране...

ПС: И много е гадно тъй да дописвате по хорските мнения...

Редактирано от Милен Стефанов
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Мигрирането от Chrome стана бързо и безболезнено. Сега остава да си инсталирам от Chrome Store добавката за abv и всичко е 6 :cheers:

Edit: Много по-добре от Хром. По-бързо зарежда и интерфейса е много по-приятен(както се очакваше).

Редакция на редакцията: Най-накрая нормално работещи Gestures :D

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

От както работя с компютър ползвам Опера .....първата която сложих беше 9.54 (за времето при онези слаби машини беше върхът) и от тогава само с нея.Когато смениха двигателя с Хромския малко ме обзе апатия че работите не вървят на добре но след няколко билда работите си дойдоха на мястото.За мен Опера е браузара всичко друго е компромис. :cheers:

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Първият браузър с който съм работил беше Netscape ... ехх спомени ...

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ако случайно новобранците не сте забелязали- може да си добавите която ви е кеф търсачка, от който сайт/форум/блог решите...

http://i.imgur.com/6mpYjUB.jpg

http://i.imgur.com/Jpuno2E.jpg

Понеже шефа пита у статуса да го турим и тук:

Над табовете има някакво разстояние - към 2 пиксела и като е най-горе мишката не мога да превключвам табовете - трябва да се целя в средата им. Това има ли решение и оправяне?

Оправя се бързо и лесно:

http://i.imgur.com/3CHt4vo.jpg

5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

За да се стигне до някои скрити настройки в браузъра, влезте в Опера - настройки и изпълнете UP UP DOWN DOWN LEFT RIGHT LEFT RIGHT B A

За да влезете в експерименталните настройки, в адрес бара напишете opera://flags/

Препоръка: Ако си играете с експерименталните настройки, добра идея е преди това да направите копие на файла Preferences

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

tarlyo, а да си намерил начин как да разкарам половината фабрични търсачки?

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

... UP UP DOWN DOWN LEFT RIGHT LEFT RIGHT B A

Хахахах чийтър! :D

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Милен Стефанов, отдавна и аз съм им вдигнал мерника, ама вече има начин.. Виж по-долу :yahoo:

Между другото да се похваля как изглежда speed dial- a при мен

http://i.imgur.com/mO1ZgEP.jpg

Редактира се файла thumbnails.db с подходяща програма. Аз ползвам sqlitebrowser, а тъмбнейлите ги правя сам или намирам логото в нета.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

tarlyo, а да си намерил начин как да разкарам половината фабрични търсачки?

Можеш да ги махнеш, да. Обаче ще трябва да си поиграеш малко с един файл. Поне при мен той се намира в:

C:\Program Files (x86)\Opera\28.0.1750.51\resources

Файла е: default_partner_content.json

Препоръчвам ти да го отвориш с Notepad++ ... иначе съвсем ще се отчаяш :ag:

Всъщност, изтривайки този файл, ще затриеш всички енджини без Google ... Само че ще стане просто Google, а не Google search(голям праз).

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Току що го намерих в нета това. Промених разширението на файла с една буква (да си стои за всеки случай) и се получи.

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Я, стана бе... Дано се задържи и след ъпдейт до следваща версия, ама и да не е за постоянно се оправя за 10 секунди...

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

чисто нова инсталация на Opera, но не мога да си си синхронизирам паролите от Chrome. Опитах като е затворен, отворен, все ми показва това При другите данни нямам проблеми.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ето един инструмент, който е бил безценен при по-старите версии - ChromePass

chromepass-0.01.zip

Обяснявам как се работи с програмата, че е малко сложно.

1. Разархивираш в папка по избор.

2. Отваряш папка Bin и стартираш ChromePass_GUI.exe

3. Трябва да избереш базата данни на Chrome, тя се намира в C:\Users\xxx\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default и е с име Login Data

Където xxx е името на твоя потребител на компютъра в който си логнат.

4. Избираш място за експорт, парола и натискаш Go

5. Стартираш пак програмата, но този път избираш базата данни на Opera. Тя обаче се намира в C:\Users\xxx\AppData\Roaming\Opera Software\Opera Stable

6. Избираш този път таба Import intо Chrome's database и задължително маркираш Empty... before import.

7. Пишеш паролата от ескпорта и натискаш GO.

Тествано от мен на последна версия на Opera, преди да ползвам вградената опция за импорт от реално инсталиран Chrome.

Успех :)

4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Относно премахването на фабрично заложените търсачки (бинг, уикипедия и други) ...

Можеш да ги махнеш, да. Обаче ще трябва да си поиграеш малко с един файл. Поне при мен той се намира в: C:\Program Files (x86)\Opera\28.0.1750.51\resources Файла е: default_partner_content.json

На упоменатият файл му се променя само разширението (аз добавям символ) и след рестарт на Опера-та ефекта е налице. Но както се и очакваше след ъпдейт до по-нова версия на браузера се връщаме на старото положение. За щастие нещата са удобно подредени и в C:\Program Files(x86)\Opera има цели 2 папки с цифри отговарящи за файловете на старата и новата версия- просто файла се търси в папката с по-висок номер.

===================================================================

Я, в новата версия са добавили лека анимацийка в табовете когато гледаш клипове- скалата е подвижна и изчезва ако сложиш пауза или спреш звука...

http://i.imgur.com/XKVatAQ.jpg

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Здравейте имам едно питане .... в последната Опера 29 като влезна в експертен режим немога да направя....Ширина и височина на миниатюрите в Бързото избиране което въобще не се показва.Според мен има изключена някоя от онези функций.Ако някой като мен го интересуват тези размери и знае от къде мога да ги покажа нека сподели. А пропо в билд 28 всичко си се показва.Благодаря ви.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Я, в новата версия са добавили лека анимацийка в табовете когато гледаш клипове- скалата е подвижна и изчезва ако сложиш пауза или спреш звука...

Да и аз му се зарадвах на това днес. Така по-лесно намирам в кой таб е дразнителя понякога :D

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Най-накрая специалистите тук харесахте Опера! :yahoo: Всичко е добре, но за доста неща трябват разширения, включително за експорт на отметките... Ако оправят някои дреболии по-нататък браузъра ще си е абсолютно пълноценен! Поне докато не го засенчи новия "звяр" на чичко Гейтс. :ag: Някой има ли представа как на Speed Dial да направя плочките да са в новия стил - солиден цвят за фон и само текст (името на конкретния сайт)? Понеже компа ми е слаб и зарежда бавничко виждам, че изглеждат точно така, но като зареди на 100% снимките ги покриват... :cry:

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ако говориш за този изглед:

http://i.imgur.com/VYp1Fy7.jpg

отиваш в opera:flags и търсию опцията Experimental start page

- слагаш на включено и рестартираш.

1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Благодаря....точно това е......но на мен ми трябва да е изключено.При Опера 29 е включено. :cheers:

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

В Chrome има опция като изтеглиш даден файл, да избереш за него "Always open with..." - например за торент файловете. Та как става тоя номер в Opera, че е тъпо да ходя в папката за да отварям торент файла и пак да задавам папка за сваляне и.т.н.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване