Optiarc AD-7561S не чете дискове

7 мнения в тази тема

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

След подмяна на дъното на един лаптоп HP6735S DVD-то се оказа, че вече не чете дискове. Отчита се в BIOS и в WIndows като AD-7561S, но не чете никакви дискове. В Device Manager се показва като заключен към регион 1 (САЩ и Канада), а не както би следвало да бъде - регион 2 (Европа) или Not Selected (Отключен). И най лошото е, че не ми позволява да променя региона, дава грешка.

Вариантите са следните - префлашване с RPC1 Firmware (отключващ всички региони) или поне смяна на региона. Но от 2 дена удрям на камък... Всякакви идеи и съвети са добре дошли!

Не, че много ми трябва това DVD, но фактът, че не работи просто ме изкарва от нерви!!! Навремето префлашвах едно LG без ядове, а сега не мога дори firmware да намеря...

ОС е 7/64. Пробвах и в Safe Mode да сменя региона - неуспешно.

 

 

 

 

 

sshot-1.jpg

sshot-2.jpg

sshot-3.jpg

sshot-4.jpg

Редактирано от Mirgogo
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Малък ъпдейт: Успях да намеря диск, който тръгна! Трудно, но стана. И с диска в у-вото успях да сменя региона на 2.

Дотук добре, но все още 99% от дисковете ми не тръгват! Много странна работа... После ще пробвам дали записва и чете след това, може пък с нови да няма проблеми. Но все още ми е чудно каква може да е причината. И дали може да се отключи с флашване.

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Пробвай първо да почистиш оптичния четец - продават се дискове за това - например на Hama . И аз имах подобния проблем на едно устройство и след почистване тръгна

0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Чист диск се засича и може да се запише, но стари и записани не чете...Много странно поне за мен. Може би защото старите са записани на у-во без регионална кодировка, знам ли...

Редактирано от Mirgogo
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Жоро, имам много части от този лаптоп, звънни ми да дойдеш да ти ги подаря всичките, че само събират прахта...тела ти е на лични....

2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Пробва да изтриеш филтрите - Upper/Lower с помощта на Rizone DVD Repair - сложи отметка на Just repair.
А стартите дискове да не би да са от една марка/модел?

Редактирано от ExaFlop
0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Искрени благодарности на Краси!  :poklon:

С ДВД-то, което любезно ми подари проблемът вече е отстранен.

Редактирано от Mirgogo
1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване