Какво да направим, ако Windows 7 не се стартира?


Сблъсъкът с грешка от типа „Операционната система не е намерена“ при стартиране на компютъра може да предизвика нервна криза. Но ако имате инсталирана Microsoft Windows 7, няма нужда да се притеснявате. Такива грешки при стартиране могат да се решат често само с няколко прости действия.

В редица случаи невъзможността за стартиране на Windows 7 може да е свързана просто с неправилно зададен ред за стартиране в BIOS. Това може да се случи ако в компютъра ви има повече от един твърд диск. Влизането в BIOS се осъществява веднага след включване на компютъра чрез натискане на бутона Delete или някои от функционалните бутони (най-често F2). За всеки случай влезте в BIOS и проверете дали хард дискът с операционната система се намира на първо място по ред на стартиране.

Друга възможна причина компютърът да не открие Windows е хардуерен проблем. Ако BIOS не може да открие вашия системен диск, проверете кабелът към него дали не се е измъкнал. Ако хард дискът издава странни звуци от сорта на почуквания, не е изключено той да е повреден. И накрая, твърдият диск може да има проблеми с повредени данни, включително и системни и най-вече с Master Boot Record (MBR).

Ако подозирате твърдия диск, направете резервно копие на важните данни, сканирайте го за грешки с помощта на друг компютър и даже помислете да го замените с нов. Опитите да оправите проблема със стартирането на системата могат да доведат до загуба на данни, затова направете тяхно резервно копие още преди да предприемете каквото и да било.

MBR и други важни данни за стартиране могат да бъдат повредени и при опити да се инсталират по-ранни версии на Windows освен Windows 7 (например Windows XP) или опасен код (вируси).В последния случай се препоръчва да се провери диска с антивирусна програма още преди всякакви „ремонтни“ дейности – в противен случай може да се стигне до загуба на данни.

Появата на съобщения за повреда на данни при стартиране на OS може да бъде предизвикано и при невярно задаване на активен раздел на диска, което обикновено се получава при прекалено любознателен неопитен потребител с администраторски права.

Поправянето на MBR и другите проблеми при стартиране на Windows 7 най-бързо се осъществява с помощта на инсталационния DVD диск. Ако обаче нямате такъв диск, като алтернатива използвайте диск за системно възстановяване на Windows 7 (recovery disk), процесът на създаване на който ще разгледаме малко по-долу.

Ако нямате нито инсталационен DVD, нито диск за възстановяване, създайте си recovery disk още сега, за да си нямате главоболия в бъдеще.

Оправяне на Master Boot Record (MBR)

Стъпка първа. Включете компютъра си, като го стартирате от инсталационния DVD или от диск за възстановяване на Windows 7. Имайте предвид, че за стартиране от CD/DVD ще трябва да промените реда за стартиране от устройствата в BIOS.

Стъпка втора. Изберете език и възстановяване на компютъра (Repair your computer).

https://windows7bulgaria.com/uploads/images/1282318167-U912.png

Стъпка трета. Известно време компютърът ще търси инсталирани Windows, след което ще ви предостави списък за възстановяване. Ако имате инсталирани повече системи, изберете подходящата и продължете. Системата може да открие проблема още на начален стадий и да ви попита дали искате тя автоматично да го оправи. Ако не искате автоматична корекция, изберете „No”.

Стъпка четвърта. След като стигнете до екрана, показан по-долу (System Recovery Options), ще трябва да изберете от списък, който ще ви помогне при възстановяване на повредата в Windows 7.

https://windows7bulgaria.com/uploads/images/1282318202-U912.png

При желание, можете отначало да пробвате опцията за възстановяване Startup Repair, която в автоматичен режим често решава много проблеми със стартирането. Но в тази статия ще използваме опцията Command Prompt, за да решим проблемите ръчно. Затова кликнете на нея.

Стъпка шест. Въведете следната команда и натиснете Enter:

bootrec.exe /FixMbr

Ако всичко мине успешно, ще видите съобщението The operation completed successfully (операцията е изпълнена успешно). И точно това ви трябва – вашият MBR е възстановен.

Независимо, че тази команда оправя MBR (и понякога това е достатъчно), все още може да съществува грешката със стартовия сектор на системния раздел и с данните за конфигурация на стартирането Boot Configuration Data (BCD). Това може да се случи ако сте се опитали да инсталирате и друга система освен Windows 7, например XP. За запис на нов стартиращ сектор, използвайте следната команда:

bootrec.exe /FixBoot

Ако вашата Windows 7 все още не се открива при стартиране на компютъра или искате да включите в списъка повече от една операционна система, опитайте следната команда за пренастройка на BCD:

bootrec.exe /RebuildBcd

Приведената команда ще сканира всички ваши дискове за наличие на други операционни системи, съвместими с Windows 7 и ще ви позволи да ги добавите в списъка с OS. Ако това не работи, може би ще ви потрябва резервиране на старата BCD папка с създаване на нова с помощта на следните команди:

bcdedit /export C:\BCD_Backup

c:

cd boot

attrib bcd -s -h -r

ren c:\boot\bcd bcd.old

bootrec /RebuildBcd

Как да се промени активния раздел?

Ако преднамерено промените активния раздел на хард диска, при стартиране на системата ще появи грешка за загуба на BOOTMGR (BOOTMGR is missing) и Windows няма да може да се зареди. Това е обикновена грешка, когато се играе с разделите на системния диск.

За да възстановите активния раздел, използвайте инсталационния DVD на Windows 7 или диск за възстановяване на Windows.

Стъпка първа. Следвайте стъпките на описанието по-горе (от първа до четвърта). Това ще ви доведе до Command Prompt.

Стъпка втора. Въведете DiskPart и натиснете Enter.

Стъпка трета. Въведете List Disk и натиснете Enter. Тази команда извежда списък на всички включени към компютъра дискове и им задава номера.

Стъпка четири. Въведете Select Disk x, където „х“ е номера на диска, съдържащ раздел, който искате да направите активен. Натиснете Enter.

Стъпка пет. Въведете List Partition и натиснете Enter. Това ще ви позволи да видите списък с разделите на избрания диск. Определете кой раздел искате да стане активен.

Стъпка шест. Въведете Select Partition x, където „x“ е номера на раздела, който искате да направите активен. Натиснете Enter.

Стъпка седем. Сега просто въведете Active и натиснете Enter. Тази команда ще направи избрания диск активен.

https://windows7bulgaria.com/uploads/images/1282318273-U912.png

Как да създадем диск за системно възстановяване на Windows 7

Windows 7 позволява лесно да се създаде диск за системно възстановяване, ако естествено системата е инсталирана и работи.

Стъпка първа. Кликнете по меню Start -> Programs → Maintenance → Create a System Repair Disk.

Стъпка втора. Поставете чист CD или DVD диск в оптичното устройство.

Стъпка трета. Кликнете по бутона за създаване на диск и оставете системата да си свърши работата.

Програмата трябва да запише на диска 140-160 МВ данни, което отнема няколко минути. Ако нямате оптично устройство, което да използвате за създаване на диск за възстановяване (и използване), можете да си свалите ISO файл с диск за системно възстановяване на Windows 7 и след това да го използвате за създаване на USB флашка за стартиране на системата.

Как да създадем USB флашка за системно възстановяване на Windows 7?

Стъпка първа. Свалете си ISO на диск за системно възстановяване (Recovery disk), например от този адрес. За целта ще ви е нужен торент клиент, например uTorrent. Като алтернатива (ако имате DVD устройство) можете да използвате инсталационния диск с Windows 7 или диск за системно възстановяване. В този случай следва да преминете директно към стъпка седем.

Впрочем, с помощта на инсталационния диск с Windows 7, на седма стъпка можете не само да възстановите системата, но и да инсталирате Windows 7 от USB флашка, което е много полезно ако имате нетбук.

Стъпка втора. Отворете Command Prompt с права на администратор.

Стъпка три. Убедете се, че вашата флашка е включена към компютъра, след това напишете DiskPart и натиснете Enter.

Стъпка четири. Въведете List Disk и натиснете Enter. Определете кой номер съответства на вашата USB флашка. В нашия случай това е Disk 1 – разпознава се по капацитета (2GB).

Стъпка пет. Въведете командите, които са посочени по-долу, като заменяте номера на диска на своя. Предупреждение – изпълнението на тези команди ще изтрие всички данни от вашата USB флашка или избрания от вас диск.

Select Disk 1

Clean

Create Partition Primary

Select Partition 1

Active

Format FS=NTFS

Стъпка шест. След като DiskPart успешно форматира вашата флашка (което може да отнеме няколко минути), трябва да въведете следните команди:

Assign

Exit

https://windows7bulgaria.com/uploads/images/1282318313-U912.png

Стъпка седем. Сега трябва да копирате съдържанието на сваления от вас ISO файл (или DVD диск) на своята USB флашка. Това са само две папки и файл. Данните от ISO файла можете да извлечете с архиватора WinRAR.

Стъпка осем. Kогато файловете са копирани, трябва да направите своята флашка bootable. За целта трябва да свалите малкия файл bootsect.exe. Този файл можете да намерите и в boot директорията на инсталационния диск на Windows 7. След като го свалите, сложете bootsect.exe в основната директория на вашата USB флашка.

Стъпка девет. Върнете се на командния ред и поменете текущата директория на основната директория на USB флашката. В нашия случай това е буква Е, затова ще използваме следните команди:

e:

bootsect /nt60 e:

Командата bootsect добавя на посочения раздел съвместим код за стартиране. Ако всичко е минало нормално, ще получите bootable възстановителна флашка. За да се стартира компютърът от нея обаче трябва да я посочите като устройство за зареждане преди системния хард диск в BIOS.

Източник: pcworld.bg


2


0 Comments

Няма коментари.

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване