Как да направим MultiBoot UEFI/MBR (Legacy) флашка
Описание

Стъпките описват как да си направим флашка с различни инсталации на Windows, Linux, LiveCDта, Hiren и т.н, същевременно с това да бъде пригодена както за UEFI инсталации (за по-съвременните дъна), така и за MBR (Legacy) инсталации (за по-старите дъна).

!!! Следващите редове са описание на моя опит с програмата и не описват подробно всичките ѝ възможности и особености. Сами може да видите, че на това чудо "документацията" му се помещава на сайт с десетки секции, подсекции, линкове, препрадки и т.н. Използвайте този "урок" като насоки и допълнителна помощ за работа с този туул. За да постигнете желания резултат не четете само това, а отделете нужното време да прочетете и написаното в сайта. Не тествайте резултата на истинските си машини, а на виртуални такива. Името на програмата подвежда и всъщност не е чак пък EASY създаването на такава флашка. Не е за лаици и трябва да знаете какво правите !!!

И така, препоръчвам използването на големи флашки (поне 32Гб или 64гб), за да сте сигурни че ще поберете няколко Windows-а с нормални MBR инсталации и UEFI инсталации. Пък и ако искате и да хвърлите едно HirenCD вътре. :)

Подготовка:
1. Свалете Easy2Boot. Ако мислите да слагате дистрибуции на XP свалте "E2B+DPMS", иначе може и просто "E2B"
2. Разархивирайте съдържанието в нова празна папка (пример: на Десктопа или някаква работна директория на харда)
3. Вкарайте флашката в компютъра. :)
4. Стартирайте MAKE_E2B_USB_DRIVE (run as admin).cmd като администратор. Има нищожна възможност, ако имате някаква странна антивирусна да попречи на процеса на създаване на флашката. Спрете я временно. Кратко видео със стъпките.
4.1. От списъка изберете цифрата отговаряща на флашката ви.
4.2. Изберете начин на форматиране FAT32 или NTFS. Тук трябва да знаете следното: принципно една флашка, за да бъде буутната в UEFI трябва да е FAT32, но методите които използваме тук всъщност заобикалят това ограничение. Така че, изберете FAT32, ако знаете, че няма да качвате ISО файлове по-големи от 4Гб, в противен случай използвайте NTFS.
4.3. На тази стъпка се избира език, клавиатури и опции за менюто с цел да се създаде \_ISO\MyE2B.cfg файл на флашката. В случай, че не искате, натиснете "S", за да скипнете това конфигуриране. Това прави дефолтни настройки на английски език. Аз използвам такава.
5. Флашката е готова, време е да добавите желаните дистрибуции. :) Инструкции
5.1. Ако отворите флашката ще видите че в директорията _ISO има много поддиректории. Слагайте дистрибуциите си в отговарящите им поддиректории. И тук да отбележа, че става дума за нормалните MBR дистрибуции, а не тези свързани с UEFI бутването. За вторите - малко по-надолу в урока.
5.2. Копирате и тези дистрибуции за UEFI буут като следвате инструкциите по-долу.
6. Стартирайте \MAKE_THIS_DRIVE_CONTIGUOUS.cmd като администратор. Това се намира в основната директория на вече направената флашка. Този скрипт между другото се изпълнява всеки път, когато направите някаква промяна по флашката (изтриете, добавите, смените някоя дистрибуция).
7. Готово! :)

Създаване на UEFI дистрибуции: Видео Инструкции и информация
1. Свалете MPI Tool Pack и разархивирайте подобно на Easy2Boot.
2. Инсталирайте "ImDisk" от поддиректорията му в новоразархивираната папака.
3. Стартирайте "CreateDesktopShortcuts.cmd" (не е задължително, но е по-удобно поне според мен). Това създава шорткъти на десктопа до скриптовете, които конвертират нормалните ISO файлове в .imgPTN файлове. Ако не го направите, ще трябва да използвате скриптовете директно в директориятя, в която разархивирахте туула.
4. Изберете си ISO файла, който искате да конвертирате и го привлачвате (drag-and-drop) до MPI_FAT32 на десктопа или MakePartImage_AutoRun_FAT32.cmd в директорията на туула. Видео
4.1. Забележки: принципно всичко трябва да протече автоматично и да създаде .imgPTN файл със името на ISO файла, който конвертирате. Има дистрибуции, при конвертирането на които може и да ви пита нещо в процеса на работа. Четете внимателно, обикновено има дефолтни отговори или поне примери какъв трябва да ви е отговора. С риск да се повторя: запознайте се добре с инструкциите от сайта и изгледайте клипчетата (много са смотани знам, ма тва е на мегдана), не разчитайте само на този урок! И нещо друго: ако искате да направите Windows 8.1 x64 с добавки, или пък някаква All-in-one дистрибуция, ISOто на които са по-големи от 4Гб, ще трябва да ви разочаровам - няма как да стане. Изберете си чисти ISO образи по-малки от 4Гб, за да се конвертират към "UEFI дистрибуции".
5. След създаването на .imgPTN файла поставете го в E2B флашката, но не при Windows директорията с останлите нормални MBR дистрибуции. Поставете го примерно в \_ISO\MAINMENU или \_ISO\WIN.

Ползване на E2B:
1. Буутвате от флашката както всяка една друга флашка, която сте ползвали до сега. :)
2. От менюто изберете инсталцията, която искате. Ако това е обикновена MBR инсталция - продължете процеса на инсталация, така както сте си инсталирали Windows, или Linux, или каквото и да е било, до сега.
3. В случай, че искате UEFI инсталация - изберете .imgPTN, който желаете.
4. След рестарт трябва да се намирате в меню със "C S M" от дясно изписани вертикално, с големи букви.
5. Изберете "Boot from this drive (MBR mode)"
6. Това трябва да стартира избраната инсталация в UEFI интерфейс. От тук продължете процеса на инсталация, така както сте си инсталирали Windows, или Linux, или каквото и да е било, до сега.
7. Ако оставите така флашката, когато и да буутнете от нея, ще се стартира CSM менюто с тази инсталация на Windows (или каквото е там). За да се върнете в Easy2Boot менюто изберете "EASY2BOOT - switch to Easy2Boot menu".

Източник: http://www.easy2boot.com/

Свали:

Easy2Boot

MPI Tool Pack


8


1 Comment

Отговорено

Чудесен урок си направил колега ,аз също ползвам програмата и съм много доволен

1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване