Използване на буутващa WinPE флашка за инсталиране на Windows


Описание

WinPE 10 на Сергей Стрелец

Ще ви обясня в няколко стъпки как да си направите стартираща (boot) флашка, която зарежда графична Windows 10 PE среда, където вече можете да използвате много различни програми за поправка, бекъп, антивирус и много много други. Но най-полезната от включените програми е Setup Win7-10 с чиято помощ можете без да излизате от WinPE средата да инсталирате Windows 7, 8 или 10 буквално за минути, като можете да използвате дори USB 3 портове, а и разполагате с всички необходими драйвери за инсталацията. Тоест ще успеете да инсталирате на почти всеки нов лаптоп или настолен компютър.

1. Изтегляне на Win 10 PE ISO на Сергей Стрелец. Официалният сайт е този: http://sergeistrelec.ru/ . От там можете да изтеглите последната актуална версия на неговия диск, като го има във варианти на руски и на английси. Ако все пак ви обърква съдържанието на сайта, ето директен линк към последната актуална версия на английски, от януари 2017, с размер 2,3 GB : http://sergeistrelec.ru/winpe_10/84-winpe-10-8-sergei-strelec-x86-x64-native-x86-20170108-english-version.html . Парола за архива: strelec

Имате различни опции за сваляне, включително чрез торент.

2. Направа на стартираща буутваща флашка. Разархивирате сваленият файл в папка по ваш избор. Ще получите това:

cIzcGd2.png

Виждате основния ISO файл и още една папка. Отваряте папката Create a bootable USB drive.

K1zPwNr.png

Имате няколко различни инструмента за да си направите boot флашка, вероятно всеки един от тях ще ви свърши работа. Сергей Стрелец обаче препоръчва да се ползва портабъл версията на UltraISO която също ще намерите в тази папка. От меню Файл на програмата отваряте ISO файла на Сергей - WinPE10_8_Sergei_Strelec_x86_x64_2016.12.05_English за да го заредите в програмата. После от меню Стартиращи (Bootable) на програмата избирате следната опция:

wDHMMvt.png

xxLIdLJ.jpg

В показания нов прозорец се уверете, че опциите са ви така направени. Важно е да имате вече включена USB флашка за да я разпознае програмата.

kgjuDwB.jpg

Добре е да използвате първо бутона Format, за да се уверите, че флашката е форматирана във FAT 32 (изискване за UEFI). След това натискате бутон Запис (Write). След няколко минути флашката ще е готова. На този етап тя може да се използва за да заредите Windows 10 PE среда и да ползвате всички програми от нея. Ако я изберете при стартиране на компютъра ще ви зареди това:

NDhB1W6.png

От тук имате и бърз поглед и избор от наличните програми, сортирани по категории.Обърнете внимание и къде е програмата EASEUS Partition Master. Тя може да ви бъде много полезна при следващата стъпка:

Z0SRbE2.png

 

3. Инсталиране на Windows 7, 8 или 10. Ще използваме от десктопа програмата Setup W7-10

nBkFVf1.png

Работата с програмата е максимално улеснена. Процесът е почти автоматичен, като имаме две основни опции:

- Select Archive manually. Това може да изберете ако инсталационните файлове на Windows са ви в някоя папка или ако сте решили да използвате диск. Трябва да изберете файла install.wim, който се намира в папка Sources.

- Select ISO-image manually. Тук е даже още по-лесно защото просто избирате ISO файла, който може да се намира навсякъде - на хард диска на компютъра или на външен носител (Външен хард или друга флашка). Тази среда разпознава всички периферни устройства.

И двата метода както виждате са наречени "ръчни". Това е така, защото има и автоматичен избор на инсталация, но ще обясня за него в края на урока. След като сте заредили инсталационния файл по един от двата начина натискате бутон Start Setup. Ще ви се покаже този прозорец:

km9V8Mm.png

Тук не е необходимо да променяте нищо, просто натиснете бутона старт. Стартира инсталацията, като в началото избирате на какъв език да бъде:

dUJFNeP.png

GCguDDI.png

Следват стандартните екрани в началото на инсталацията:

pX6FYJf.pngHZ57FBb.png

Избирате на кой дял да бъде инсталиран Windows. Тук е много важно този дял да НЕ бъде форматиран предварително. Ако е форматиран използвайте опцията Delete. Трябва да ви се покаже като Unallocated Space, Това е с цел Windows да си създаде необходимите допълнителни дялове, след като натиснете New

bARat9b.png

Но както виждате от скрийншота, Windows показва, че не може да бъде инсталиран на този дял. Натискаме на Show details за да разберем защо:

xNIUWpN.png

Става ясно, че компютъра изисква диска да бъде конвертиран в GPT файлова система. Ако в момента бяхме по средата на стандартна инсталация, трябваше да прекъснем инсталацията, да рестартираме и да търсим други начини за конвертиране на диска. За щастие в момента все още се намираме в Win10 PE средата. Натискаме Win клавиша на клавиатурата за да ни се покаже таскбара и избираме бързото меню с програми, което ви показах в началото:

FoanINP.png

Зареждаме програмата MiniTool Partition Wizard Server, маркираме диска, който трябва да конвертираме и избираме от контекстното меню (десен бутон на мишката) операцията. Важно е да знаете, че това няма да изтрие съществуващи файлове на този хард диск. Натискате Apply и изчаквате да завърши процеса.

Gpm7Qns.png

След като завърши конвертирането можете да продължите с инсталацията, като се върнете една стъпка назад за да се отразят промените или просто я започнете отначало по описаните горе стъпки.

4. Добавяне на допълнителни файлове към флашката. Ако имате достатъчно голяма флашка, можете да добавите в специална папка инсталационни файлове на WIndows, като може да са различни версии - 7, 8 или 10, както и x32 и x64 като по този начин ще получите почти автоматичен процес при инсталацията, освен това ще имате готова флашка за всякакви ситуации и варианти. Ето какъв е метода. След като сте завършили стъпка 2 от този урок и имате готова флашка, в нея ще видите папка SSTR, а вътре друга папка с име _WIN. Точно в папка _WIN трябва да поставите ISO файловете, които желаете да ползвате. Тук правилото е, че размера им не трябва да превишава 4 GB, ако флашката ви е форматирана във FAT 32, а това е условието за UEFI системи. Има и алтернативен вариант, ако не искате да ползвате ISO файлове. Вътре в папка _WIN ще видите няколко други папки, като името им отговаря на вида и версията на Windows за който са предназначени. Вътре в тях се поставят единствено install.wim файл или install.esd или install.swm . В всяка от тези папки имате и текстов файл, където можете да зададете свое име за инсталацията, за по-лесно разпознаване. Аз например кръстих така инсталацията на Наско, както се вижда от скрийншотовете по-горе. Ако сте направили това, при зареждане на програмата Setup W7-10, описана в стъпка 3, ще можете от падащото меню да си изберете какъв Windows ще инсталирате и направо да продължите с бутона Start Setup

WinPe 10 флашката ви съдържа почти всички необходими драйвери за да зареди графичната си среда нормално и да има интернет и звук. Ако все пак има проблем на вашата система, можете да сложите ваши  WLAN или контролер драйвери в папка  "SSTR\USER\MY_DRIVERS_x64" или "SSTR\USER\MY_DRIVERS_x86" . Те ще бъдат заредени в момента на стартиране от флашката .

Успех.

 

 

 


27


20 Comments

Отговорено

Браво. Съдържателен и перфектно предложен урок.

2

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Много по-лесно е в средата на Strelec PE да се ползва WinNTSetup и с негова помощ да се инсталира Windows. А с помощта на dism++ (който е в състава на новия стрелец) да се направи настройка (оптимизация) на новата операционна система.

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Свободен си да направиш урок за това.

взимай пример от @Иванов

2

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Изтеглих Strelec , но иска парола - някой може ли да я даде?

А , намерих я в сайта...

Редактирано от BiVaKa
1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

strelec

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

WinNTSetup, върши същата работа както и Setup w7-10 с тази разлика че може да инсталира и DOS и Windows XP :D

1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

WinNTSetup, върши същата работа както и Setup w7-10 с тази разлика че може да инсталира и DOS и Windows XP :D

 Почти, малки разлики:

145.png

Работа с $OEM$ структура

наличие на команди в конзолата

WinNTSetup_x64.exe NT6 -oem:"C:\$OEM$"
just use a $OEM$\$$\Setup\Scripts\SetupComplete.cmd.

You can either define it using command line or change the default "\sources\$OEM$" location by clicking on that label.

A separate "SetupComplete feature" doesn't make much sense, just use a $OEM$\$$\Setup\Scripts\SetupComplete.cmd

 

- nt6, nt5 or vhd have to be the first parameter all other don't require any order
 - does not matters if -paramter or /Parameter
 - give paths can be relative (to WinNTSetup_x??.exe)
 - if a path includes spaces enclose it with " "

- nt6 or nt5 - will let winntsetup know which os to install (nt6: for vista and later, nt5 for XP/2003)

- /source:(path) - defines the installation sources (for nt5 the root of the windows CD, for nt6 the install.wim file)
 - /syspart:(driveletter:) - defines the driveletter you want as boot drive
 - /tempdrive:(driveletter:) - defines the driveletter you want as installation drive

- /unattend:(file) - defines the path of the unattend file (winnt.sif or unattend.xml)
 - /drivers:(path) - defines the path to a drivers folder you want to use
 - /wimindex:n - defines the edition inside install.wim which should be installed beginning with 1 (like in the combo box Edition)

- /setupwait - will push the setup button and show you the proceed page
 - /setup - will start the setup
 - /reboot - will automaticly reboot 30 seconds after setup finished

- /forceunsigned - (only for installing Windows 7) will let the driver integration accept unsigned drives
 - /testsigning - will set testsigning flag for the new Windows installation
 - /disableuac - will disable User Account Control

- /Sysletter:{Letter} - will define the systemdrive letter the new windows installation will have
 - /SaveDriveLetters - will save the current driveletter assaignment for the new windows installation
 - /Uxtheme - will patch the uxtheme related dll's to enable the use of custom msstyles files
 - /nobootsect - will not update BootSector and Master Boot Record

- /DisableHiberBoot - disable the fast boot feature of Windows 8, that can cause trouble in multiboot enviroments
 - /DisableHibernate - disable the hibernate functions
 - /DisableSystemRestore - disable the system restore functions
 - /DisablePagefile - disable the virtual memory and the pagefile.sys file
 - /DisableSFC - disable the system file protection of windows xp
 - /RunAfter:{command} - will run a command before reboot

- /OEM:(path) - defines a custom $OEM$ folder

- /DisableVHDChecks - Disables all setup checks for VHD partitions

- /cfg:{inifile} - load settings from ini file

- /lng:nnnn - loading a different language file
 - /bcd:{type} - select the firmware type to be set with bcdboot {ALL | BIOS | UEFI}

- /wimboot - will not apply the install.wim, but instead create pointer files


- /compact:{type}     - uses system comprresion of Windows 10
  [xpress4k | xpress8k | xpress16k | lzx}

- /wimlib - will use wimlib instead of wimgapi to handle wim files,
  requires to have wimlib dll files inside Tools\x??\wimlib

- /regtweaks:(path) - let you set a folder with *.reg files that will be merged into the installation

- /noreg - does not make any changes to the registry of the new windows installation

- /ref:{filter} - disables interal search for reference WIMs and uses a custom filter

- /wbc:{wimboot.ini} - use a custom wimbootcompressed.ini for Wimboot

- /timeout:{n} - use a custom timeout for the bootmenu (default = 30)


 - vhd-create

- /File:{path} - defines the full path for the new VHD file
 - /Size:{size} - defines the size in MB or GB (ex. 25600MB or 25GB)
 - /Type:{type} - defines the type of VHD: fixed, expandable or fixedfast

---- optional ----

- /Label:{Label} - label for the vhd partition
 - /Alig:{Alig} - Allignment (32|64|128|256|512|1024|2048) of the partition
 - /Allo:{Allo} - Allocation unit (512|1024|2048|4096|8192|16K|32K|64K) of the partition

- vhd-attach - attach a VHD to system
 /File:{path}

- vhd-detach - detach a VHD from system
 /File:{path}

examples:

- Install Windows7 Ultimate (usually Wimindex 5) to drive C:, using unattend.xml file and define driver to integrate.
 Use C: as driveletter for the new Win installation, run set_7_usb_boot.cmd before rebooting


 WinNTSetup_x86.exe NT6 -source:G:\sources\install.wim -WimIndex:5 -syspart:C: -tempdrive:C: -unattend:"unattend\Win7x86_Ultimate_en.xml"-ForceUnsigned -drivers:"D:\driver_Win7x86" -Sysletter:C -RunAfter:"set_7_usb_boot.cmd C:\windows" -setup -reboot
 - Install Windows XP to drive D:, where boot drive is C:, using unattend file [app dir]\unattend\winnt.sif,
 integrate drivers [app dir]\XP_drivers, finsih install and reboot. But does not change MBR and BPR


 WinNTSetup_x86.exe NT5 -source:E:\XPCD -syspart:C: -tempdrive:D: -unattend:"unattend\winnt.sif" -drivers:"XP_drivers" -setup -reboot -nobootsect
 - creating a 25GB fixed VHD file


 WinNTSetup_x86.exe vhd-create -File:"C:\my.vhd" -Size:25GB -Type:fixed
 -attach vdisk "C:\my.vhd"


 WinNTSetup_x86.exe vhd-attach-File:"C:\my.vhd"
 -detach vdisk "C:\my.vhd"


 WinNTSetup_x86.exe VHD-detach -File:"C:\my.vhd"


Работа с VHD.

Редактирано от ExaFlop
1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

 

1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Освен това може Strelec  да се копира на предварително направен дял (около 3GB) на твърдия диск и да се добави запис в BCD (примерно с помощта на EasyBCD), от който да има избор за зареждане на Strelec. И по-бързо е зареждането, и е винаги под ръка за евентуални офлайн ремонти на Windows.

1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Почти съм готов с инсталацията на възникна малък проблем.Уин-а се инстална...рестартира и дойде момента да запиша името на ПС-то и парола.Тук просто мишката и клавиатурата са забили и не мърдат.Рестартирах и пак същото..пробвах във всички възможни USB-та и проблема си седи. :bn: Дъното е asrock H110M

ПС:При избиране на диска не ми даде грешка и че трябва да променя на GTP ....

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

@Nightwind - безжични ли са? Възможно е това да е проблема... Опитай с други, после ще сложиш драйвери за твоите.

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Помагайте колеги ! Дадоха ми нов ASUS с UEFI и инсталиран Windows 10 . Оригинален диск няма . Искат да им инсталирам Windows 7. Директно не бутва нищо. Свалих тази програма и с която и да е версия на седмицата не ми позволяваше нищо да инсталирам . С мини партишъна форматирах харда и от СД успях да направя първоначалното инсталиране на файловете . Но като се стигна до първото рестартиране след това не бутва от харда .Изписва :

Invalid signature detected . Check Secure Boot Policy in Setup .

А от ISO фьйл също не става . Изписва :

Дистрибутив в папке V:/Sousrses не обнаружен !

Как да инсталирам седмицата ?

Редактирано от lapotishkin
0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Помагайте колеги ! Дадоха ми нов ASUS с UEFI и инсталиран Windows 10 . Оригинален диск няма . Искат да им инсталирам Windows 7. Директно не бутва нищо. Свалих тази програма и с която и да е версия на седмицата не ми позволяваше нищо да инсталирам . С мини партишъна форматирах харда и от СД успях да направя първоначалното инсталиране на файловете . Но като се стигна до първото рестартиране след това не бутва от харда .Изписва :

Invalid signature detected . Check Secure Boot Policy in Setup .

А от ISO фьйл също не става . Изписва :

Дистрибутив в папке V:/Sousrses не обнаружен !

Как да инсталирам седмицата ?

Първата грешка ти го обяснява. Windows 7 не поддържа Secure Boot, трябва да го изключиш от BIOS

2

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Здравейте,да попитам и аз ...имам Asus g53s ROG,но UEFI в боиса ми зададен фабрично да е изключен,та въпроса ми е,за да мина от 7-ца на 10-ка трябва ли да го включа ръчно в биоса и с тази флашка надстройка ли само се прави или може и чиста инсталация ?

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ако смяташ да минаваш от MBR на GPT UEFI трябва да се включи. Ако не смяташ - не пипаш.
От флашката - може и чиста инсталация, може и надграждане (не може от 32битов Windows 7 да надградиш до 64 битов Windows 10.). За да стартираш надграждане влез в \sources папката и стартирай setupprep.exe

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

По повод на Strelec - направата на зареждаща флашка/твърд диск - монтирам iso файла на стрелец(под Win8.1/10) (под Win 7 го отварям със 7zip  примерно), копирам съдържанието на ntfs форматирана флашка/дял. Ако нямате BootIce, или си го изтегляте X86 X64 стартирате, от падащото меню избирате Proceed MBR>маркирате Windows NT 5.x/6.x MBR >Install/Config
И сте готови.
Можете да тествате резултата директно под Windows с помощта на MobaLiveCD - десен клик Run as administrator, указвате буквата на флашката, потвърждавате създаването на виртуален диск и виждате зарежда ли се - ще се появи менюто на стрелеца за избор на зареждане.

1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Свободен си да направиш урок за това.

взимай пример от @Иванов

Аз съм направил, ама са на друг сайт...
Лесно инсталиране на Windows с помощта на инструментите на Hiren's Boot CD
Инсталиране на Windows без външен инсталационен носител на BIOS машини
Инсталиране на Windows от твърдия диск на компютър с UEFI BIOS

Сега се каня да направя тема за инсталиране и архивиране на Windows с помощта на dism++.

Редактирано от ExaFlop
1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Не намерих нищо за Автоматично Преинсталиране на Windows XP в Windows 7

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

И каква е връзката на този пост с темата?
Автоматично надграждане може би се има предвид?
И защо трябва да е автоматично?
И това може избщo да не е възможно, ако се пробвa да се инсталира Windows 7 64-bit.

Редактирано от ExaFlop
0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване