Обновяване(Флашване)на БИОС

Понеже завчера си обнових биоса, а преди това търсих из нета някакво обяснение как става за да не объркам нещо. На повечето места някой пита и десет му отговарят да не пипа щото можело така да обърка нещата, че да се наложи да носи компютъра в сервиз, да хвърли маса пари и не знам си още какво. Да! то риск винаги има, ама нали затова човека пита.
Ще обясня как аз го обнових за някой на когото може да е полезно.

1 - Нещо много важно, задължително е да имате Непрекъсваемо захранване. Батерия  - при лаптопите и UPS устройство за настолните компютри.  Защото едно примигване на тока и наистина сте до там, след това работата опира единствено до сервиз.

2 - Трябва да видите, каква ви е дънната платка, и версията на биоса. Може да ползвате CPU-Z или друга програма.


e8nCk7F.jpg

3 - След това отивате в сайта на производителя и намирате вашата марка, след което сваляте всичко каквото ви е необходимо. Но се уверете, че това се отнася за вашата дънна платка, иначе след това нещата пак опират до сервиза. Ако сваляте подобен тип файлове от други сайтове трябва да знаете, че ще ги ползвате на собствен риск, или да сте абсолютно сигурни в това, което сте свалили.


CAfwJiu.jpg

4 - Правите си флашка във формат FAT32 и разархивирате там версията на биоса, която ще обновявате.

5 - После рестартирате, влизате в биоса и отивате на... в моя случай ASUS EZ Flash 2 Utility и от там избирате флашката, на която е файла. За по-лесно си я запишете с някакво лесно запомнящо се име. След това цъкате върху файла и изчаквате всичко да приключи, като през това време не пипате нищо.

YWa2zSK.png

OsoXJQC.png

HuDto4G.png

P28gtFA.png

Ако се покаже прозорец за рестарт цъкате върху OK и сте готови.

 

Други варианти.

Вече доста производители имат инструменти за обновявани на БИОС така, че не е задължително да се влиза в биоса за да се обнови. ASUS имат такъв инструмент "BIOS updater for New 4th Gen Intel Core Processors" този, който аз използвах.

За целта затворете всички отворени прозорци  и програми и не стартирайте такива.

Забранете антивирусната или я деинсталирайте. Може и да не е необходимо но по-добре да не рискувате.

След обновлението и без това ще е  най-добре да преинсталирате компютъра наново (Най-добре чиста инсталация)


9XSlooh.jpg

Или чрез ASUS AI Suite 3 през което също може да се обнови биоса.

dfoLCNl.jpg

MLbck4O.jpg
   

Обаче за да се обнови през тези два инструмента трябва да имате инсталирани Intel RST и Intel MEI драйвери (Intel Rapid Starage Technology и Intel Managment Engine Interface) поне при мен ги поиска. Ако ги имате инсталирани а не ви ги разпознава пробвайте с някой по-нов или по-стар драйвер.

Като ви поиска рестарт цъкате върху OK и изчаквате всичко да приключи. Трябва да ви излезе това:

wZlpIHa.jpg

При мен при първото обновяване компютъра изключи напълно (или поне така изглеждаше, защото изгасна екрана, спряха дори и вентилаторите - при следващите само се рестартираше) за около 10 секунди. Наистина не пипайте нищо а изчакайте, ако има някакъв проблем компютъра изобщо няма да зареди.

При лаптопите е същата работа, може и през биос или ако разполагат с някакъв инструмент който да стартирате и да инсталирате.

И още нещо важно, преди да обновите си направете резервно копие на биоса така ще можете да го върнете в началното му състояние.

Или потърсете в сайта на производителя за текущата версия на вашия биос (Тази, с която сте в момента). В доста случаи можете да я откриете там.

Има и един инструмент с който  се архивира биоса,  "Universal BIOS Backup ToolKit 2.0"  ползвах го само за да направя резервно копие и не знам какво ще стане при едно евентуално възстановяване...

Така, че ако ползвате такива инструменти ги ползвате на собствен риск!!!

 

При обновяване...

Ако версията на вашия БИОС е v2

а в сайта на производителя има налични версии v3,  v4,  v5,  v6.

Обновете като започнете със следващата версия, която е след вашата - в случая v2 след това v3, v4

и така докато стигнете до последната версия - в случая v6.

И още нещо важно, пак трябва да внимавате какво сваляте, защото може да има и  по-стара версия за биоса ви. Примерно моята версия, която си дойде с дънната платка беше v0404

а в сайта имаше по-стара версия

rS4SKN1.jpg

Обърнете внимание и на това.

 

 


3


6 Comments

Отговорено

Ако версията на вашия БИОС е v2

а в сайта на производителя има налични версии v3,  v4,  v5,  v6.

Обновете като започнете със следващата версия, която е след вашата - в случая v2 след това v3, v4

и така докато стигнете до последната версия - в случая v6.

Дотук всичко ясно за мен, но това не разбрах защо трябва да се прави ? Питам, защото аз никога не съм го правил това на нито едно дъно и не съм имал странични ефекти. Примерно моята дънна платка 970 PRO GAMING/AURA AM3+ дойде с версия на биоса 0501 и аз директно я обнових на версия 0901 (прескочих 3 версии) и проблеми нямам. Обнови се успешно. Така и с други платки, които са ми идвали с 3-4... по-стари версии назад.

1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

Ами в интерес на истината не знам, само си спомням, че това го бях чел в сайта на ASUS преди доста време.

А и не ми се експериментираше, по-добре беше да загубя малко повече време отколкото после да се псувам за това, че съм можел да го направя както трябва а съм прецакал нещата от мързел.

А и при обновяването някоя версия за биоса можело  да добави  елемент или опция  който в по-следваща версия да бъде обновен и ако примерно си пропуснал v5, v6, v7 и обновиш директно до v8 може да се объркат нещата или обновяването да прекъсне, или да не може да обнови. Беше нещо от тоя сорт не си спомням а и не можах да намеря статията да я пусна тук.

Просто не си спомням но помня това за последователната обновяване до последна версия а и както казах не ми се рискуваше.

1

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ако е така, то не ми пречи да го върна на първата версия от сайта и после една по една всичките до последната. 

 

Edit: Готово. Играх си половин час някъде. Надявам се да е имало смисъл. Ама щом те ако са го казали - явно е имало за какво.... 

1b6181ec79954ebe.jpg

 

Редактирано от Ground Zero SPL
0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

А най-добре е да се четат инструкциите на сайта на производителя за това какво е необходимо. Обикновено по-новата версия съдържа промените на предходните и не е необходимо да се флашват всички междинни.

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз на твое място бих махнал споменаването за Universal BIOS Backup ToolKit и дори не бих посмял да го ползвам на UEFI система (камо ли да възстановявам). Този инструмент не е обновяван от доста време и освен това имаше проблеми с определени UEFI системи. Има доста системи, които чиповете им са RSA-криптирани (основно лаптопи, а започнаха да се срещат и настолни от известно време) и на тях едно такова възстановяване с този инструмент е равносилно на "тухла".

Редактирано от Филип Петев
2

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено

На предишен въпрос, защо е необходимо това обновяване:

   Аз например си бях купил от първите дъна на Асус, точно когато AMD пуснаха първите процесори AM2.

По-късно реших да ъпгрейдна до по-новите двуядрени и след поставянето му в сервиза BIOSа не го разпозна и компа въобще не тръгна. Върнаха едноядрения, изтеглиха новия биос, флашнаха и поставиха пак двуядрения.

Така вече стана.

0

Споделете коментара


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!


Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.


Вписване